Forma-1

Räikkönen és a Lotus – tökéletes együttállás

kimi raikkönen (kimi raikkönen, )
kimi raikkönen (kimi raikkönen, )

Bár Kimi Räikkönen szabad préda 2014-re, és több élcsapatnál is akadhatna helye, a Lotus F1 tulajdonosa szerint képesek lesznek megtartani a finn világbajnokot.

Kimi Räikkönen igen meggyőzően tért vissza a Forma-1-be 2012-ben, az idei évet pedig még erősebben kezdte a Lotusszal. A finn pilótának egyelőre csak 2013 végéig van szerződése az enstone-i csapattal, a kiváló formája miatt pedig kapós lehet 2014-re.

Egyesek már-már tényként kezelik, hogy 2007-es bajnok jövőre Sebastian Vettel mellé kerül a Red Bullhoz, de a Ferrarinál és a McLarennél is lehet üresedés, valószínűleg vissza is fogadnák mindkét alakulatnál.

A Räikkönen jövőjét illető spekulációk ellenére a Lotus F1-et birtokló Genii Capital főnöke, Gerard Lopez hisz benne, hogy meg tudják tartani a versenyzőt.

“Kimi egy fantasztikus fickó. Az az igazság, hogy nagyon hálás nekünk, amiért visszahoztuk erre a szintre az F1-ben. És persze mi is nagyon hálásak vagyunk neki azért, hogy idáig juttatta a csapatot. Tökéletes együttállás” – mondta az Autosportnak.

“Hogy őszinte legyek – és komolyan tényleg komolyan gondolom -, szerintem ha Kimi az eredmények és egyebek tekintetében megkapja nálunk, amit szeretne, akkor a jövőben is velünk marad. Ő is így van ezzel, és ki is mondja. Sehol máshol nem kapná meg azt, amit tőlünk, legyen szó akár a kék autóról, akár a vörösről, akár az ezüstről.”

“Persze verseny van, szóval biztosítanunk kell, hogy jó, versenyképes autója legyen. Most az van. Amíg ezt meg tudjuk adni neki, velünk is marad majd.”

A tavaly a bajnokság 3. helyén végző, idén a az éllovas címvédő Vettelt mindössze 10 pont lemaradással üldöző Räikkönen tavalyi visszatérésekor sokan kétkedtek, de Lopez azt mondja, ő az első pillanattól biztos volt benne, hogy a finn a jó választás.

“Volt vagy 11 jelöltünk, és valóban, kívülről nézve egyáltalán nem ő volt a kézenfekvő választás, de számunkra nagyon is egyértelmű volt. Nem titok, hogy a csapatnál nagyon büszkék vagyunk a döntésre, mi 100 százalékosan meg voltunk győződve a helyességéről. Klasszikusan az “én megmondtam!” esete.”

“Mi teljesen biztosak voltunk benne, hogy képes lesz így teljesíteni. Személyesen beszéltem vele, meggyőződtem róla, hogy mibe megyünk bele. Azt is tudtam, hogy vele nem fogunk hetente reklámokat forgatni vagy ilyesmi. De nem is ezt akartuk. Csak egy elszánt versenyzőt, az pedig meg is volt.”

Räikkönen jövőjét persze az is befolyásolhatja, hova megy a Lotust elhagyó technikai főnök, James Allison, akit leginkább a Ferrarival kapcsolatban emlegetnek. A finn csütörtökön Barcelonában a tőle megszokott modorban kommentálta a fordulatot:

“Számomra nem jelent nagy változást, azt meg nem tudom, hogy mennyi idő alatt érezteti majd a hatását – egy hét, egy év, vagy akár nem is lesz hatása, igazán nem tudom. Nyilván jobb megtartani a szakembereket, de szerint sok jó dolgozónk van, nem lesz gond.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik