Forma-1

Úgy néz ki, megadja magát a Pirelli

pirelli gumik (pirelli gumik)
pirelli gumik (pirelli gumik)

A Forma-1-es versenyzők és csapatfőnökök kritikája miatt a gumigyár megfontolja, hogy megváltoztassa az F1 autók számára biztosított gumik összetételét.

Paul Hembery, az olasz cég sportigazgatója a hétvégén sorra kerülő Bahreini Nagydíj előtt azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy az idei első európai futamon, a május 12-i spanyol GP-n már átdolgozott, tartósabb abroncsokkal állhatnak rajthoz a pilóták.

“A gumikeverék módosításával kapcsolatos végleges döntésünket csak a bahreini verseny után hozzuk meg” – fogalmazott Hembery, aki a pilóták és a csapatfőnökök kritikáira is reagált, mondván, egyáltalán nem igaz, hogy jelenleg minden csak a gumikkal való bánásmódtól függ a Forma-1-ben. “Az abroncsok megfelelő kezelése mindig is lényeges szerepet játszott az autó-, és motorsportban, az azonban túlzás, hogy az egész Forma-1 egy csapásra szerencsejátékká vált volna a gumik miatt” – mondta Hembery.

A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója új keverékeket tervezett az idei szezonra azzal a céllal, hogy több előzés és több boxkiállás legyen a versenyeken. Mostanra azonban kiderült, néhány pályán olyan gyorsan kopnak a gumik, hogy az istállóknak és a pilótáknak drasztikus lépésekkel, például az autó teljesítményének csökkentésével, vagy lassabb haladással kell ellensúlyozniuk ezt a problémát.

Bahreinbe nem visz lágy gumit a Pirelli

Az olasz cég szóvivője kedden azt mondta, azért döntöttek így, mert az elmúlt hónapban rendezett malajziai GP-n a versenyzők és a csapatok egyaránt panaszkodtak a lágy keverékű abroncsok gyors kopására, a bahreini pálya pedig hasonló jellemzőkkel rendelkezik, mint a malajziai. A Pirelli ennek nyomán úgy határozott, hogy a hétvégi versenyre csak a közepes és a kemény keverékű gumikat biztosítja az istállóknak.

Szemléltetés gyanánt: a hétvégi, Kínai Nagydíjon a futamgyőztes Fernando Alonso tudott a legtovább lágy keverékű abroncsokon menni. Neki összejött az a bravúr, hogy hét kört is megtett ezeken a gumikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik