Forma-1

F1: a Ferrari különleges előnyöket élvez!

Ferrari (ferrari, )
Ferrari (ferrari, )

Potenciális befektetők számára belső anyag készült a Forma-1 anyagi, hatalmi helyzetéről. Érdeks dolgok derülnek ki belőle.

A Forma-1 tőzsdére vitele lassan egy éve téma már. Mint az üzleti életben ilyenkor mindig, a vállalkozásról egy részletes, szigorúan bizalmas belső információkat is tartalmazó kimutatás, elemzés készült a nagybefektetők számára.

Az összefoglaló tartalma természetesen nem publikus, de a Pitpass.com azért kiszivárogtatott belőle néhány részletet.

A befektetők számára készített anyagból például markánsan kiderül az a külső szemlélő számára is érezhető tény, hogy a Ferrari-istálló mindenki felett áll. A befektetői prezentáció 179. oldalán található információ szerint a „Ferrari kizárólagos jogaként” – bizonyos kivételektől eltekintve – megvétózhat bármilyen szabályváltoztatást, ha az nincs ínyére.

A Ferrari – a Red Bull és a McLaren társaságában – kiemelt pénzdíjakban részesül, ezt konstruktőri bónuszként (CCB) kapják a csapatok. A 2012-es idényt megelőző négy szezon három legeredményesebb istállója több mint százmillió dolláron osztozkodhat, a Ferrari ebben a rangsorban a harmadik. Ezért a szerződés szerint a CCB 30 százaléka, vagyis minimum 30 millió dollár jár a Ferrarinak. De ez még mind semmi, mert az olaszoknak azért is közel százmillió dollár jár, hogy a Forma-1-ben egyetlen gyártó sem töltött el hosszabb időt náluk.

Mindent összevetve, a Ferrarinak egy kisebb istálló teljes éves költségvetésének megfelelő bónusz jár alanyi jogon, és ezt kizárólag annak köszönheti, hogy 1950 óta minden egyes szezonban szerepelt, és minden riválisánál több bajnoki címet nyert.

De nemcsak ez számít, hanem az is, hogy a Ferrari az egyetlen gyártó, amely közvetlenül, fiókcég közbeiktatása nélkül szerződik az F1-gyel. Ez azért fontos, mert ha egy gyártó úgy dönt, hogy befejezi F1-es szereplését, akkor általában egyszerűen felszámolja az F1-es projektre létrehozott leányvállalatát, így nem perelhető az esetleges károkért.

Ezzel szemben ha a Ferrari kiszállna a Forma-1-ből, azért a cég közvetlenül lenne felelős. Ezt az elkötelezettséget kiemelten jutalmazza Bernie Ecclestone. Még a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is kivételezett helyzetben van, opciós joga van az F1-es részvények 0,25 százalékára, ha a sorozat tőzsdére megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik