Forma-1

Az eső foghat ki Raikkönenen

Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )
Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )

A Lotus technikai igazgatója szerint vizes pályán ugyan nem túl erős a Lotus, de szárazon ott van az élmezőnyben. Ha Kínában és Bahreinben nem esik, akkor újabb jó eredmények jöhetnek.

A melbourne-i győzelem után a Maláj Nagydíj csalódást keltően alakult a Lotus számára, hiszen bár az első edzésnapon Kimi Räikkönen vitte a prímet, az időmérőn és a vizes körülmények között kezdődő futamon odalett a versenyképesség. A finn a 7., csapattársa, Romain Grosjean a 6. helyen zárt Szepangban.

A Lotus technikai igazgatója, James Allison az elismert F1-szakíró, James Allen blogjának nyilatkozva azonban arról beszélt, hogy a fekete-arany autó csak az esőben küszködik, szárazon továbbra is ott van az élmezőnyben, így simán várhatók további erős eredmények:

“Nem volt túl jó a tempónk Szepangban, de a baj igazából már az első hét körben megtörtént, amikor félperces hátrányba kerültünk. Ha megnézzük Romaint, igazán jól ment, hiszen hét kör után 26 másodperces hátrányban volt, a leintésnél pedig 35 másodperc volt a lemaradása, a stratégiánk mindössze hét másodperces veszteséget tartalmazott.”

“A száraz szakaszban tehát mindössze két-három másodpercet veszítettünk Vettelhez képest. Szárazon Melbourne-ben és Szepangban is gyors volt az autónk, a gumimelegítés és -kopás is nagyon jó volt mindkét futamon, szóval szerintem erős versenyeink lehetnek Kínában és Bahreinben” – magyarázta a mérnök.

Van potenciál az autóban – Fotó: AFP

Bár a Lotus beismerten kisebb költségvetésből dolgozik, mint a Red Bull, a Ferrari, a Mercedes és a McLaren, a technikai főnök szerint bírni fogják az év közbeni fejlesztési versenyt.

“A legnehezebb feladat az autó eljuttatása az első versenyre, pénzügyileg az a legmegterhelőbb a csapatnak, ezt pedig már letudtuk. Az autó későbbi gyorsabbá tétele már jelentősen olcsóbb dolog, szóval azzal nem lehet gondunk” – mondta, hozzátéve, hogy arról is határozott elképzeléseik vannak, mit és hogyan akarnak fejleszteni az E21-esen.

“Bőven van még potenciál ebben az autóban. A szélcsatornában egyáltalán nem okoz gondot eredményeket hozni vele. Sok-sok mechanikai fejlesztésünk van, amivel gyorsíthatjuk még, bízom a műszaki szakértelmünkben ezt illetően. A fő, hogy a mi fejlesztéseink többet hozzanak, mint a riválisoknál.”

A szezonnyitót megnyerő Räikkönen is megszólalt Allen műsorában, a finn újra elmondta, hogy nagyon jól érzi magát a Lotusnál.

“Eddig is jó volt a Lotusnál és most is jól érzem magam itt. Laza, nyitottabb csapat, itt kevés az intrika. Mindenki örömmel végzi a munkáját. Nincs akkora keretünk, mint a nagycsapatoknak, de így is egész szépen dolgozunk azzal, amink van.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik