Forma-1

F1: új szereplő a láthatáron

A Zytek motorgyártó érdeklődik a 2014-es, V6-os turbómotorok szabályai iránt.

A Honad visszatéréséről, az újbóli McLaren házasságról már írtunk a múlt héten. A legújabb és egyre kitartóbb pletykák szerint itt az újabb nagy motorgyártó “comeback” – a brit Zytek.

A szóbeszéd alapját az szolgáltatja, hogy az F1 jelenlegi negyedik motorgyártója, a Marussiát ellátó Cosworth kiszállni készül a sorozatból, így pillanatnyi állás szerint a Mercedes, a Renault és a Ferrari részvétele biztos a jövő évtől.

Az is felmerült pletykaként, hogy ha az F1-ben nem is, de mellette elindulna egy hybrid, vagy elektromos motorkkal futó társverseny is, így különösen érdekes a brit Zytek érdeklődése. Tudvalevő, hogy a gyár leginkább a hibrid és elektromos motorok piacán jeleskedik és jelenleg is részt vesz az Auto GP, Le Mans, illetve a World Series by Renault versenyein, illetve segítette a Mercedes KERS-fejlesztéseit 2009-ben.

A cég a Twitteren megszellőztette, hogy alaposan tanulmányozza a 2014-es szabályokat. “Jelenleg azonban nem mondhatunk erről túl sokat” – rejtélyeskednek. Annyit azonban hozzátettek, hogy “talán mi magunk hozunk egy komplett erőforrás egységet. Minden tapasztalatunk és képességünk megvan ahhoz, hogy az új szabályok között élni tudjunk az újonnan érkezettek esélyével. Persze ez óriási munka és komoly anyagi ráfordítást igényel, hogy az alap mérnöki koncpepciót egy versenyképes termékké alakítsuk” – világították meg helyzetüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik