Forma-1

F1: fúrják a fizetős pilótákat

Martin-Whitmarsh(960x640).jpg (martin whitmarsh, )
Martin-Whitmarsh(960x640).jpg (martin whitmarsh, )

A McLaren igazgatója Martin Whitmarsh kifakadt a gazdasági okokból szerződtetett pilóták ellen.

Martin Whitmarsh a Daily Mailban arra panaszkodott, hogy egyre több azoknak a pilótáknak a száma, akik “bevásárolják magukat” egyes kisebb csapatokhoz. Közismert, hogy az F1-ben és az autó-motorsport területén szinte valamennyi szakágban egyes csapatoknál elterjedt bevételi forrás a “fizetős pilóta”. Annak idején a 2004-es szezonban a magyar Baumgartner Zsolt is – meg nem erősített információk szerint – 15 millió amerikai dollárért cserébe versenyezhetett egy szezont a Jordan Minardi csapatban.

“Sajnos, ezek a pilóták fontos alkotóelemei egyes csapatok költségvetésének, ezért nem szeretném elítélni őket. Ugyanakkor azt gondolom, jobb lenne, ha nem lenne fizetős járművezető az autósportban, mert a fejlődést az szolgálná, ha tehetséges, fiatal, hivatásos sofőrök juthatnának lehetőséghez, nem pedig olyanok, akikbe kevés tehetség szorult, viszont van pénzük. Sajnos az utóbbi időben egyre több ilyen srác van a Forma-1-ben…” – idézte a brit lap Martin Whitmarsht.

A 2013-as szezonban fizetős pilóta lehet a Caterham istállónál a holland Giedo van der Garde vagy a Marussiánál a brazil Luiz Razia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik