Forma-1

Az amerikaiak változtatnának a versenynaptáron

Az Egyesült Államok Nagydíjának szervezői remélik, hogy a Forma-1 illetékesei megváltoztatják az austini futam tervezett időpontját.

A Forma-1 vezetősége szerdán hagyta jóvá a 2013-as versenynaptárat, és eszerint az austini futamot novermber 17-én rendezik meg. Ez viszont nem tetszik a nagydíj szervezőinek, mivel a városban épp akkor nagyszabású egyetemi amerikaifutball-mérkőzést (NCAA) rendeznek.

A múlt hónapban átadott Austin melletti pályára 260 ezer nézőt várnak a Forma-1-es hétvégére, ugyanakkor a University of Texas amerikaifutball-csapatának – Texas Longhorns – éppen akkor lenne egy hazai találkozója, amelyre szintén százezernyi szurkoló érkezne.

A szervezők szerint nem biztos, hogy a város közlekedése és szállodai kapacitása elviselné az ilyen mértékben megnövekedő forgalmat. Bobby Epstein, az austini Forma-1-es pálya igazgatója bízik benne, hogy tudnak találni megoldást, bár tisztában van vele, hogy az autós futam időpontja nehezen módosítható.

Mellesleg a Magyar Nagydíj előtti héten szabad egy időpont, ám ide egy európai futamot szeretne Bernie Ecclestone. Úgy tűnik, a török pálya kerülhet vissza a versenynaptárba, feltéve, ha a török kormány támogatja a rendezési szándékot.

Az állami Anadolu hírügynökség értesülése szerint az egyik legtehetősebb helyi üzletember, Vural Ak – aki egyben az isztambuli pályáért is felel – már megegyezett Ecclestone-nal, a Forma-1 első számú vezetőjével. 

A Török Nagydíj 2005 és 2011 között szerepelt a programban, ám az Ecclestone-nal kialakult pénzügyi vita miatt idén már nem rendezték meg.

A jövő évi naptárban a július 28-i Magyar Nagydíj előtti hétvége szabad, ezt egy európai futamnak tartják fenn. Ecclestone még kedden arról nyilatkozott, hogy a Török Nagydíjat szeretné visszailleszteni a menetrendbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik