Forma-1
teve(960x640)(2).jpg (tévé, )

Sokan néztük a Forma-1-et

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2012. 11. 29. 12:41

A közszolgálati médiába idén visszatért Forma-1 húsz nagydíjáról az M1 és az M2 több mint 170 órában, a Petőfi és Kossuth Rádió pedig közel kétezer műsorpercben közvetített és tudósított. A televíziós közönség nagysága átlagban meghaladta az 1,7 millió főt.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki tájékoztatása szerint vasárnap az évadzáró Brazil Nagydíj volt a legnézettebb verseny, a kiélezett végjátékba 2,35 millió néző kapcsolódott be hosszabb-rövidebb időre.

A Nielsen Közönségmérés alapján a férfi nézők átlagosan 62, míg a női nézők 55 órányi közvetítést követtek figyelemmel a szezon során.

Az M1-es közvetítések közül az idén nyolc futam ért el egymillió fő feletti nézettséget, és mivel csak az utolsó, brazil GP-n dőlt el az elsőség kérdése, ennek megfelelően az is volt a legnézettebb 1,249 millió fővel. A Magyar Nagydíj alig maradt el ettől: 1,215 milliós nézettséget ért el.

Az egyes futamok élő közvetítéseibe átlagosan 1,7 milliónyian pillantottak bele rövidebb-hosszabb időre, míg ez a mutató a Kanadai Nagydíjon volt a legmagasabb: az elért nézők száma meghaladta a 2,6 millió főt. (Az időmérőknél az átlagosan elért nézők száma közel egymillió fő volt, míg az Amerikai Nagydíj edzésébe 1,6 milliónyian néztek bele.) A 170 órányi televíziós közvetítés valamelyikével a 4 évesnél idősebb népesség közel háromnegyede, közel hétmillió fő találkozott.

Amikor az M1 a Forma-1-es futamokat közvetítette, minden esetben magasan a legnézettebb csatorna volt. Az éppen tévézőknek több mint az egyharmada a verseny eseményeit nézte. Csakúgy, mint a sport általában, a Forma-1 is a férfi nézőket vonzotta jobban (az éppen tévét néző férfiak 44 százaléka nézte rendre az M1-es futamokat), de körükben is különösen az 50 év alattiak számára volt ez vonzó tevékenység: a 18-49 éves korosztályban minden második férfi tévénéző a Forma-1-et – az M1-et – választotta a vasárnapi versenyek ideje alatt.

Az MTVA és az Ipsos 2012 nyarán végzett közös online kutatásából kiderül az is, hogy a nézők nagy része jónak gondolja, hogy az M1-en látható a rangos autóverseny. Tízből heten kifejezetten rajongónak tartják magukat, és 67 százalékuk számára a Magyar Nagydíj külön jelentőséggel is bír.

A Kossuth Rádió 16 alkalommal jelentkezett Formabontó Vasárnap délután című F1-es magazinműsorával, amelyben adásonként 120 percben számolt be a futamokról. A közszolgálati rádiócsatornák összesen 1945 műsorpercet szenteltek a legrangosabb autóversenynek.

Az Ipsos által végzett kutatás szerint a nézők 10 százaléka okostelefonján is rákeresett a F1-es hírekre. A közmédia M1F1 mobilalkalmazását augusztusig 72 500 sportrajongó töltötte le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.