Forma-1

Vettel a világbajnok a kaotikus brazil futam után

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)

Jenson Button nyerte az idényzáró Brazil Nagydíjat, Sebastian Vettel a hatodik lett, de ez is elég volt neki a világbajnoki címhez. A Red Bull német versenyzője minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka.

Nagy szerencsénkre igen izgalmasra sikerült ebben az évben a forma-1-es világbajnokság, így az idényzáró Brazil Nagydíjon dőlt el a vb-cím sorsa, a címvédő Sebastian Vettel 13 ponttal vezetett az üldöző Fernando Alonso előtt a vasárnapi versenyt megelőzően. Mindemellett ez volt Michael Schumacher utolsó versenye visszavonulása előtt, na meg Lewis Hamilton utoljára ült be a McLarenbe, ő váltja a német legendát a Mercedesnél.

A rajtnál már egyből felpattanhattunk a helyünkről, ugyanis míg Alonso és Felipe Massa remekül csípték el a startot, addig Vettel nem sokkal az indulás után megpördült egy koccanás miatt, így a mezőny végére csúszott vissza. A címvédő azonban nem volt rest, egyből eszeveszett tempóba kezdett, így pár körrel később már a pontszerző helyek egyikén körözgetett.

Idő közben egy komoly eső nehezítette meg a mezőny dolgát, az autók csúszkáltak, így többen is intermediate abroncsokra váltottak, azonban a pálya hamar felszáradt, így cserélhették vissza a gumikat. Az aszfaltot idő közben több helyen is törmelék borította a koccanások miatt, Nico Rosberg kapott is egy defektet, így a futam feléhez közeledve pár kör erejéig bejött a biztonsági autó is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy míg Alonsót és Vettelt figyeltük, addig a futamon Nico Hülkenberg vezetett féltávnál, a német ráadásul a safety car kiállásakor rutinosan lassította be a mezőnyt, hogy aztán meglódulhasson. Az eső aztán újra eleredt, Hülkenberg pedig megcsúszott az egyik kanyarban, így Hamilton megelőzte őt.

Az 55. körben előbb Kimi Raikkönen tévedt el (kicsúszott a pályáról, majd rossz utat választott és egy szervízútra tévedt, csak nehezen keveredett vissza), majd Hülkenberg kapkodott el egy előzést, megcsúszott és kiütötte a versenyből Hamiltont – akinek egyébként a lekörözött Heikki Kovalainen is megnehezített a dolgát.

A folytatásban a versenyzők nagyot küzdöttek, az eső továbbra is szakadt, így nagyon nehéz volt a pályan tartani a versenygépeket. Hülkenberget a korábbi baleset miatt áthajtásos büntetéssel büntették, Alonso így egy helyet előrébb lépett (majd még egyet, mert Massa volt előtte), azonban Vettel a hetedik volt ekkora, ami neki kedvezett, ráadásul idő közben beelőzte Schumachert is. A végén még Paul di Resta törte össze a Force Indiát, így a végére még bejött a biztonsági autó.

Már nem történt több változás a sorrendben, Jenson Button nyerte a futamot, Sebastian Vettel pedig a világbajnokságot, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka. Fernando Alonso egy második hellyel vigasztalódhatott – a versenyen és a pontvadászatban is. Felipe Massa zárt a harmadik helyen a hazai versenyén.

Eredmény – Brazil Nagydíj
 1.  Button        McLaren-Mercedes           1h45:22.656
 2.  Alonso        Ferrari                    +     2.754
 3.  Massa         Ferrari                    +     3.615
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +     4.936
 5.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     5.708
 6.  Vettel        Red Bull-Renault           +     9.453
 7.  Schumacher    Mercedes                   +    11.900
 8.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    28.600
 9.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    31.200
10.  Raikkonen     Lotus-Renault              +     1 kör
11.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 kör
12.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 kör
13.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +     1 kör
14.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 kör
15.  Rosberg       Mercedes                   +     1 kör
16.  Glock         Marussia-Cosworth          +    2 kör
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    2 kör
18.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +    2 kör
19.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    3 kör

Kiesett: Hamilton, Grosjean, Maldonado, Senna, Perez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik