Forma-1

F1-matek: így lehet világbajnok Vettel Austinban

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)

Akár már pályafutása 100. futamán, a vasárnapi, austini Egyesült Államok Nagydíján megszerezheti harmadik Forma-1-es világbajnoki címét Sebastian Vettel.

A Red Bull éllovas német pilótájának jelenleg 255 pontja van, s tíz ponttal előzi meg a Ferrari második helyen álló spanyol versenyzőjét, Fernando Alonsót.

Vettel már Texasban világbajnok lesz, ha nyer és Alonso nem végez az ötödiknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 280, Alonsónak pedig maximum 255 pontja lenne a zárófutam előtt.

Akkor is tét nélküli lesz az utolsó, november 25-i Sao Pauló-i futam, ha Vettel második lesz és Alonso nem végez a kilencediknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 273, Alonsónak pedig maximum 247 pontja lenne a zárófutam előtt.

S végül, ha harmadik lesz a címvédő és Alonso nem szerez pontot, azaz nem kerül az első tíz közé. Ebben az esetben Vettelnek 270 pontja lenne, Alonso pedig maradna 245 pontos a zárófutam előtt.

Azonos pontszám esetén a több futamgyőzelem rangsorol – Vettel eddig ötször, míg Alonso háromszor diadalmaskodott az idény során.

Mellesleg, ha Sebastian Vettel idén is megvédi címét, akkor a Forma-1 történetének kilencedik háromszoros világbajnoka lesz, aki messze a legfiatalabbként érné el ezt a mérföldkövet.

Ugyanis ha vasárnap a korábban felsorolt lehetőségek valamelyike valósul meg, akkor  25 évesen és 138 naposan triplázna, azaz több mint hat évvel fiatalabban lenne háromszoros bajnok, mint a mostani korrekorder, a brazil Ayrton Senna. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher – csakúgy, mint Senna – 31 esztendős volt, amikor harmadszor is a legjobbnak bizonyult az autósport elitkategóriájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik