Forma-1

Kimi Räikkönen ünnepelt és hasogató fejjel ébredt

Kimi Raikonnen (kimi raikkonen, abu dzabi nagydíj, abu-dzabi nagydíj, )
Kimi Raikonnen (kimi raikkonen, abu dzabi nagydíj, abu-dzabi nagydíj, )

Őrült versenyt hozott a hétvégi Abu-dzabi Nagydíj. Volt ott minden, karambol, biztonsági autó, boxból induló Vettel, stb.. Talán ez utóbbi a leglényegesebb, ami még Kimi Räikkönennek, a verseny győztesének az eredményét is beárnyékolja. A német világbajnok ugyanis úgy lett harmadik és tartott meg 13 pontos előnyéből 10 pontot a világbajnoki címért futó versenyben, hogy tök utolsó helyről rajtolt... Lássuk, hogyan látták a versenyzők belülről.

Kimi Räikkönen, a verseny finn győztese reméli, győzelme további lökést ad a Lotus-istállónak a sikeresebb 2013-as idényhez. „Elsősorban a csapat miatt örülök, nagyon nehéz idény volt, sok olyan versennyel, amelyeken közel kerültünk a győzelemhez, de egyszer sem jött össze, mert hátulról indultunk. Most is a rajt volt a kulcs, s bár a McLaren gyorsabb volt, mégis sikerült első helyen célbahozni a kocsit. Ez a siker talán hitet ad a munkatársaknak és a tulajdonosoknak is. Ebből a győzelemből építkezve jövőre még többet nyerhetünk. A ma este az ünneplésé, és holnap hasogató fejjel felébredünk” – tért ki a végén az estére és a másnapra a magához mindig hű maradó Räikkönen. Egész biztosan lesz mit ünnepelni, mert nem mellesleg Kimi a Lotus 80. Forma-1-es futamgyőzelmét aratta -1987óta, azaz 25 éve az elsőt .

Fernando Alonso végigküzdötte a versenyt, a hatodik helyről végül másodikként ért célba. „A rajttól a célig folyamatosan harcolnom kellett. Remek stratégiát választottunk és a kocsi végsebessége is jó volt. Igyekeztem magammal foglalkozni és nem azzal, merre jár Sebastian, akinek szerencséje volt, mert mindkét biztonsági autós időszak kedvezően alakult számára. Valahogy előtte kell végezzünk az utolsó két versenyen is” – összegzett eképpen a spanyol pilóta.

A német élvezte a versenyt, és megdicsérte Jenson Buttont, aki a vége előtt nem sokkal sportszerűen elengedte a nála gyorsabb Vettelt. „Hittem magamban, a csapatban, abban, hogy felérhetek a dobogóra. Aztán a kezdeti türelmetlenségemnek az lett a vége, hogy eltört a vezetőszárnyam. Utána azonban mellém állt a szerencse, a biztonsági autós időszakok segítettek. A végén Jenson maximálisan sportszerű volt, ő tisztán versenyez, ha mással találkozom a vége előtt, úgy komoly problémáim adódhattak volna” – vallotta be őszintén a német világbajnok.

A verseny legnagyobb vesztese talán Lewis Hamilton volt, aki motorhiba miatt kényszerült kiállni az éről. “Nem vagyok csalódott, amit lehetett, megtettem. Vezettem a versenyben, az autó olyan volt, mint az álom, amikor egyszer csak leállt a motor. Az üzemanyag-adagolóval volt valami gond. Abu-dzabiba nem hoztunk újításokat, remélem, a következő versenyre már igen és megint versenybe szállhatok a győzelemér a McLarennel” – mondta Hamilton.

Folytatás két hét múlva, amikor a debütáló Amerikai Nagydíj következik. Vettel és Alonso között két futammal a vége előtt tíz pont a különbség, szóval lesz még itt izgalom bőven.

Eredmény – Abu-Dzabi Nagydíj, futam
 1.  Raikkönen     Lotus-Renault              1h45:58.667
 2.  Alonso        Ferrari                    +     0.852
 3.  Vettel        Red Bull-Renault           +     4.163
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +     7.787
 5.  Maldonado     Williams-Renault           +    13.007
 6.  Kobajashi     Sauber-Ferrari             +    20.076
 7.  Massa         Ferrari                    +    22.896
 8.  Senna         Williams-Renault           +    23.542
 9.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    24.160
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    27.400
11.  Schumacher    Mercedes                   +    28.000
12.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    34.900
13.  Kovalainen    Caterham-Renault           +    47.700
14.  Glock         Marussia-Cosworth          +    56.400
15.  Perez         Sauber-Ferrari             +    56.700
16.  Petrov        Caterham-Renault           +  1:04.500
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    1:11.5

Kiesett: Pic, Grosjean, Webber, Hamilton, Karthikeyan, Rosberg, Hülkenberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik