Forma-1

Kiminek összejött: nyert Abu-Dzabiban

Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )
Kimi Raikkönen (kimi raikkönen, )

Kimi Raikkönen nyerte a Forma-1 Abu-Dzabi Nagydíját vasárnap. A világbajnoki címért küzdő Fernando Alonso és Sebastian Vettel fért még fel a dobogóra.

Szombaton Lewis Hamilton szerezte meg a pole-pozíciót az időmérőn, mögüle Mark Webber és Pastor Maldonado indulhatott. Ugyan a kvalifikáción a címvédő Sebastian Vettel szerezte meg a harmadik rajtkockát, azonban leállt az autója, majd kellő mennyiségű üzemanyagot sem tudott szolgáltatni az ilyenkor szokásos vizsgálathoz, így a mezőny végére sorolták. A Red Bull döntése értelmében a bokszutcából vágott neki a futamnak.

A rajtot Hamilton szép kapta el, Webber pedig csúnyán beragadt – ami nem meglepő –, így Kimi Raikkönen gyorsan feljött a második helyre. Közben Fernando Alonso is fogni tudott két pozíciót, míg Vettel is elkezdte a felzárkózást. Az első kanyarban egyébként az összeakadt Nico Hülkenberg és Bruno Senna, előbbi számára véget is ért a verseny.

Senna nem sokkal később ismét a figyelem középpontjába került, ugyanis Vettel koccant, a német autóján pedig megsérült az első szárny. A kilencedik körben volt egy hatalmas baleset, Narain Karthikeyan lassított le az egyik kanyar csúcspontján, a mögötte érkező Nico Rosberg pedig átugratott a HRT-n. A két versenyzőnek szerencsére semmi baja nem lett, idő közben pedig bejött a biztonsági autó.

Miközben szép csendben körözgettek a safety car mögött a pilóták, Daniel Ricciardo lassított le a kelleténél jobban, Vettel így majdnem pórul járt, ugyanis gyorsan oldalra kellett kapnia a kormányt, hogy elkerülje az ütközést, így csak a DRS-táblát vitte el. Ettől azonban elkerülhetetlenné vált, hogy bemenjen a bokszba kicserélni az első szárnyat, kezdhetett mindent elölről.

A német aztán szép lassan megkezdte a felzárkózást, közben az élen váltás történt, ugyanis a 21. körben motorhiba miatt leállt Hamilton McLarenje, így Raikkönen lett az első. Kisvártatva Webber került a középpontba, az ausztrál előbb kipördült a pályáról, mikor Maldonadót akarta megelőzni, majd pár körrel később Felipe Massával csatázott, ezúttal a brazil húzta a rövidebbet.

Vettel idő közben feljött a negyedik helyre (Raikkönen mögött Alonso és Jenson Button volt a sorrend), majd egy ideig eseménytelenül teltek a percek. A 39. körben újabb baleset borzolta a kedélyeket: Sergio Perez és Romain Grosjean kakaskodott egymással, majd Webber is beléjük rohant, egyedül a mexikói nem esett ki hármójuk közül (kapott egy stop and gót cserébe), de újra bejött a biztonsági autó, így a hajrá kezdetén ismét összerázódott a mezőny.

Alonso a végére rendkívül felgyorsult, körről körre gyorsult fel, így egyre közelebb került Raikkönenhez, de Button is Vettel is megvívta mögöttük a maguk csatáját, a német pedig az 52. körben meg is előzte a britet. A spanyol aztán végül nem tudta megelőzni finn vetélytársát, aki ebben az idényben először nyert futamot – teljesen megérdemelten. Vettel szintén hatalmasat ment, a bokszból rajtolva lett harmadik ezen a fantasztikus versenyen.

A pontszerző helyekre az alábbi sorrendben értek oda a többiek: Button, Maldonado, Kamuji Kobajasi, Massa, Senna, Paul di Resta, Ricciardo. Michael Schumacher nagy csatában maradt le a tízedik helyről.

Folytatás két hét múlva, amikor a debütáló Amerikai Nagydíj következik. Vettel és Alonso között két futammal a vége előtt tíz pont a különbség, szóval lesz még itt izgalom bőven.

Eredmény – Abu-Dzabi Nagydíj, futam
 1.  Raikkönen     Lotus-Renault              1h45:58.667
 2.  Alonso        Ferrari                    +     0.852
 3.  Vettel        Red Bull-Renault           +     4.163
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +     7.787
 5.  Maldonado     Williams-Renault           +    13.007
 6.  Kobajashi     Sauber-Ferrari             +    20.076
 7.  Massa         Ferrari                    +    22.896
 8.  Senna         Williams-Renault           +    23.542
 9.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    24.160
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    27.400
11.  Schumacher    Mercedes                   +    28.000
12.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    34.900
13.  Kovalainen    Caterham-Renault           +    47.700
14.  Glock         Marussia-Cosworth          +    56.400
15.  Perez         Sauber-Ferrari             +    56.700
16.  Petrov        Caterham-Renault           +  1:04.500
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    1:11.5

Kiesett: Pic, Grosjean, Webber, Hamilton, Karthikeyan, Rosberg, Hülkenberg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik