Forma-1

A Red Bull újra kiskapuzott

red bull (red bull)
red bull (red bull)

Az istálló 2011-es költségvetése 245 millió euró volt, ez nagyjából 70 milliárd forintnak felel meg. Ezzel lényegében kijátszotta a költségcsökkentési egyezményt.

Hogy minek köszönheti a Re Bull és Sebastian Vettel három éve tartó szárnyalását? A válasz egyszerű: 245 millió eurót (az adatok a Red Bull Racing anyacégétől, a Red Bull Technologytól származnak), a vetélytársaiknál nagyságrendekkel több pénzt költenek fejlesztésre, stb.. Összehasonlításképpen: a Mercedes145 milliót költött tavaly, a Lotus 155 milliót, a Williams 111 millió euróból gazdálkodott, a McLaren adatai még nem publikusak.

A Red Bull kiadásainak emelkedése egybevág azokkal a feltételezésekkel, hogy a csapat mindig is kijátszotta a költségcsökkentési egyezményt (RRA) – írja a vezess.hu. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh ennek ellenére nem vádolja csalással a riválist. “Ha előttünk vannak, az csakis azzal magyarázható, hogy jobb munkát végeztek nálunk” – fogalmazott Whitmarsh.

Nem meglepő módon a Red Bull főnökét, Christian Hornert sem zavarja a csapat költségvetésének nagysága. “Nagyon elégedett vagyok a jelenlegi helyzetünkkel” – így Horner. “Végig következetesek voltunk a forrásokra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban. Ha valakit zavar a jelenlegi helyzet, az nem a mi problémánk.”

A Williams részéről Toto Wolff szúrt oda a Red Bullnak, a tulajdonos Dietrich Mateschitz szemére vetve, hogy nem hajlandó tovább betartani a költségkorlátozási egyezményt. “Ha elfogadná az RRA-t, Mateschitz úr százmillió eurót spórolhatna” – nyilatkozta Wolff. “Csak hát korlátlan költekezés nélkül nem lenne ugyanekkora előnyük.”

Talán nem véletlen, hogy Bernie Ecclestone is éppen most hozta újra szóba az istállók közti nagyobb esélyegyenlőséget biztosító költségplafon bevezetésének szükségességét. Az Autosport szerint Ecclestone megüzente a csapatoknak, hogy 2014-től komoly opció a teljes költségkontroll bevezetése, a nagyfőnök évi 250 millió dolláros (193 millió eurós) plafonban gondolkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik