Forma-1

Vettel: Csak egy hibám akadt

sebastian vettel (sebastian vettel)
sebastian vettel (sebastian vettel)

A Red Bull kétszeres világbajnoka a csapat tagjait dicséri, míg Lewis Hamilton elismerte, kiszállt a vb-címért folyó harcból.

Sebastian Vettel nyerte meg a Forma-1-es Dél-Koreai Nagydíjat, ezzel átvette a vezetést Fernando Alonsótól az összetettben, hat ponttal vezet a spanyol előtt, aki harmadik lett.

“Azt hiszem, vége a nagy nyomásnak, kiszálltunk a vb-elsőségért folyó harcból. Szomorú ez, mert nagyon sokat dolgozott a csapat, én és a körülöttem lévő emberek is. Eddig versenyben voltunk, ennek vége” – mondta Lewis Hamilton, aki a 10. helyen fejezte be a futamot.

Ráadásul a McLaren visszaesett a csapatverseny harmadik helyére, miután Button egyetlen pontot sem szerzett, hiszen kiesett az első körben. “Tovább harcolunk majd azért, hogy a konstruktőrök között előrébb végezzünk, remélem, nekem és Jensonnek is lesznek erős futamai” – tette hozzá a jövőre a Mercedesnél versenyző Hamilton.

“Fantasztikus, nagyon boldog vagyok, csodálatos verseny volt. A lényeg az volt, hogy jól sikerüljön a rajt. Jól is sikerült, Mark hagyott egy kis helyet, és ezt ki tudtam használni a harmadik kanyarban. Két brilliáns kerékcserénk volt, egy hibám volt, amikor elfékeztem magam, de szerencsére a végén a gumik is kibírták, amiért nagyon aggódtam. Köszönetet szeretnék mondani a srácoknak, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy minél jobb legyen az autó. Egy újabb lépést tettünk a céljaink felé, ez erőt adhat a folytatásra” – értékelte győzelmét Sebastian Vettel.

Araszol előre Vettel a csúcslistán (Forrás: MTI)

Az osztrák Niki Laudával és a brit Jim Clarkkal holtversenyben a hetedik helyre jött fel a Forma-1-es futamgyőzelmeket rögzítő örökranglistán a vasárnap, Dél-Koreában diadalmaskodó Sebastian Vettel.

A 25 éves német pilóta pályafutása 25. diadalát aratta a jeongami pályán, s ezzel megelőzte az argentinok ex-klasszisát, Juan Manuel Fangiót. A rangsor élén továbbra is – 91 GP-győzelemmel – a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher áll.

A legtöbb futamgyőzelem a Forma-1-ben:

1. Michael Schumacher (német) 91 (1991-)
2. Alain Prost (francia) 51 (1980-1993)
3. Ayrton Senna (brazil) 41 (1984-1994)
4. Nigel Mansell (brit) 31 (1980-1995)
5. Fernando Alonso (spanyol) 30 (2001-)
6. Jackie Stewart (brit) 27 (1965-1973)
7. Niki Lauda (osztrák) 25 (1971-1985)
Jim Clark (brit) 25 (1960-1968)
Sebastian Vettel (német) 25 (2007-)
10. Juan Manuel Fangio (argentin) 24 (1950-1958)
11. Nelson Piquet (brazil) 23 (1978-1991)


“Nagyon figyelnünk kellett a gumikra, miközben gyorsnak kellett maradnunk. Próbáltam nyomást gyakorolni Sebastianra, ennyire tellett. Nem volt sikeres az első kanyar, kétségtelen, éreztem, hogy valami baj van a hátsó kerekekkel, aztán meg mindenki ott volt mögöttem”
– így Mark Webber, aki Silverstone óta először állhatott fel a dobogóra. “Ez egy jó eredmény, de vegyesek az érzéseim, a második hely mégsem az első. Gyűjtögetem a pontokat, megvan a pezsgő is, de valami nem az igazi” – tette hozzá.

A hétvége vesztese Fernando Alonso, aki át kellett, hogy adja összetettbeli vezetését Vettelnek:

“Azt gondolom, örülnünk kell a mai teljesítményünknek, a harmadik és negyedik helyen végeztünk amögött a Red Bull mögött, akiket nagyon nehéz most már megverni. Jó úton járunk, egy lépés hiányzik ahhoz, hogy versenyképesek legyünk a Red Bullokkal. Megelőztük a McLarent, amit néhány héttel ezelőtt nem gondoltunk volna” – fejezte ki szintén vegyes érzéseit Fernando Alonso.

A világbajnokságból még négy futam van hátra, legközelebb október 28-án Indiában randevúznak a versenyzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik