Forma-1

Vettel nyert, Hamilton kiesett a kurta nagydíjon

Sebastian Vettel (sebastian vettel, )
Sebastian Vettel (sebastian vettel, )

A címvédő Sebastian Vettel nyerte a Szingapúri Nagydíjat. A pole-ból induló Lewis Hamilton technikai probléma miatt még a féltáv előtt kiesett. A futam az eredetileg kiírt 61 kör helyett kettővel rövidebb volt, mivel letelt a kétórás időlimit.

Az első helyről startoló Lewis Hamilton jól kapta el a rajtot, mögötte Pastor Maldonado azonban a kelleténél óvatosabb volt, így Sebastian Vettel és Jenson Button is elment a venezuelai mellett. Már-már unalmas körözgetés ment a 12. körig, ekkor azonban Hamilton kiment a bokszba és csak hajszál híján tudott a Vettel, Kimi Raikkönen kettős elé beférkőzni.

A brit ezt követően újra magabiztosan vezette a versenyt, ám a 23. körben utolérte a balszerencse, ugyanis az autója leállt. Mint később kiderült, a McLaren váltója „ment gallyra”.

Ezt követően a hetedik helyért ment nagy csata, majd jött a 32. kör, amikor is Narain Karthikeyan elszámolta magát és a falnak hajtott a HRT-vel. Az indiai pilóta kiesett és mivel a versenygépe elég pocsék helyen állt, így ezúttal is jöhetett a biztonsági autó. A safety car alatt a többség kiment kereket cserélni (Maldonado pedig végleg, a hidraulika adta meg magát), majd a gumimelegítés alatt Button kis híján belehajtott Vettelbe – centiken múlt, hogy nem lett karambol.

A biztonsági autó a 39. körben jött ki, majd kisvártatva jöhetett is vissza, ugyanis Michael Schumacher elnézett egy féktávot és a Sergio Pérezzel küzdő Jean-Éric Vergne-be hajtott, mindketten kiestek. Érdekesség, hogy a veterán német tavaly is hasonló körülmények között esett ki Szingapúrban.

Később Felipe Massa (aki egy korai kerékcsere miatt az utolsó helyet is megjárt) is könnyedén kieshetett volna, ugyanis honfitársa, Bruno Senna védekezés gyanánt ráhúzta a Williamst a Ferrarira, a tűzpiros versenygép eleje vészjóslóan kezdett el csúszkálni, Massa azonban uralta a helyzetet, egy ralis kanyarbevétellel pedig meg is előzte Sennát. Nem semmi jelenetsor volt.

Az már korábban eldőlt, hogy a flúgos futam nem 61 körös lesz, mivel túllépte volna a versenyre kiírt kétórás időlimitet – az ötvenkilencedikben intették le végül. Button felgyorsult ugyan a végére, azonban így sem tudta már befogni Vettelt, a német nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat. A világbajnokságot vezető Alonso lett a harmadik.

Paul di Resta lett a negyedik, majd Nico Rosberg, Raikkönen, Romain Grosjean, Massa, Daniel Ricciardo és Mark Webber következett a sorban.

Eredmény – Szingapúri Nagydíj
1.  Vettel        Red Bull-Renault           2h00:26.144
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +     8.959
 3.  Alonso        Ferrari                    +    15.227
 4.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    19.063
 5.  Rosberg       Mercedes                   +    34.759
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    35.700
 7.  Grosjean      Lotus-Renault              +    36.600
 8.  Massa         Ferrari                    +    42.800
 9.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    45.800
10.  Webber        Red Bull-Renault           +    47.100
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +    50.600
12.  Glock         Marussia-Cosworth          +     kör
13.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 kör
14.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     1 kör
15.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 kör
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 kör
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 kör
18.  Senna         Williams-Renault           +    2 kör
19.  Petrov        Caterham-Renault           +    2 kör

Kiesett: Vergne, Schumacher, Maldonado, Karthikeyan, Hamilton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik