Forma-1

Megreformálná a Forma-1-et a Ferrari elnöke

Luca di Montezemolo szerint a csapatoknak kevesebbet kellene költenie, a futamokat le kéne rövidíteni és több tesztet kéne engedélyezni.

Érdekes ötletet fogalmazott meg a BBC-nek az olasz üzletember. Szerinte ugyanis a futamok túl hosszúak a fiatalabb generációnak, így úgy véli, a sportág jövője érdekében el kellene gondolkodni azon, hogy rövidítenek a versenyeken.

„Milyen hosszú egy futam, másfél óra? Ez szerintem túl hosszú a fiatalságnak. Lehet rosszul gondolom, de meg kéne néznünk, hogyan tudunk lendíteni egy kicsit a showműsoron” – kezdte mondókáját Luca di Montezemolo, aki szerint a nyár közepén sem a legideálisabb időpontban jelentkezik a sorozat.

„Nem hiszem, hogy júliusban és augusztusban a délután kettes rajtidőpont a legideálisabb. Az emberek ilyenkor vagy vakációznak, vagy a parton vannak. A labdarúgómeccsek is este hat-hét-nyolc órakor kezdődnek.”

A Ferrari elnöke szerint a fejlesztésekre szánt összegeket is csökkenteni kellene. „Minek dolgozzunk egész nap a szélcsatornában egy szárnyelemen, ami aztán a közvélemény számára semmit sem jelent, a televíziók számára szintén, nekem, mint egy autógyár fejének pedig még annyit sem, mivel az utcai autókra ezeket a fejlesztéseket sosem fogjuk átültetni. Ebben a gazdasági helyzetben az lenne a jó, ha például egy hónapban csak tíz napot lehetne a szélcsatornában dolgozni, aztán, meglátjuk, ez kinek sikerült a legjobban” – így Montezemolo, aki arról is szót ejtett, hogy szerinte egyes riválisok megszegték azt a szerződést, amely a kutatásokra és fejlesztésekre vonatkozik. Nem mondta ki ugyan, de a száguldó cirkusz háza táján többen is tudni vélik, hogy a Red Bullra célzott.

A tesztek számával sincs megelégedve, ezeket növelné, a többi közt azért is, hogy a fiatal pilóták több bizonyítási lehetőséget kaphassanak.

„Előre kell tekintenünk, abból a szemszögből kell megvizsgálnunk a dolgokat, hogy most épp nehéz gazdasági helyzetben van a világ, megváltoztak a dolgok a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Én egy sikeres Forma-1-et szeretnék, megmaradni az F1-ben, mert a sorozat fontos a Ferrarinak” – zárta mondandóját az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik