Forma-1

Viszlát, Nürburgring?

nürburgring (nürburgring, hamilton, )
nürburgring (nürburgring, hamilton, )

Németország csak kétévente rendezhetne egy Forma-1-es futamot, a helyszín pedig Hockenheim lehet a nürburgringi pálya eladósodása miatt.

Július 22-én, vasárnap lesz a Német Nagydíj Hockenheimben, ennek kapcsán szárnyra kaptak a pálya jövőjével kapcsolatos hírek, a szintén Németországban található Nürburgringgel együtt.

Mióta 2008-ban az Európa Nagydíjat nem a Nürburgringen rendezik, a két német pálya évente váltja egymást a versenynaptárban Német Nagydíj néven. Először 1984-ben volt Európa Nagydíj a Nürburgringen, majd hosszabb szünet után 1995 óta – egy év jerezi megszakítással – itt zajlott a verseny. Négy éve azonban a valeniai új építésű utcai pálya vette át a német pálya helyét.

A Nürburgring fölött azonban most sötét felhők gyülekeznek, és nem a szokásos eső miatt: a legfrissebb jelentések szerint a pálya menedzsmentje fizetésképtelenné vált, ami azt eredményezheti, hogy Németországban mindössze kétévente rendeznének futamot a királykategóriában, azt is Hockenheimben.

Amikor a DPA hírügynökség arról érdeklődött, hogy a Német Nagydíjat 2013-ban is Hockenheimben rendezik-e, Georg Seiler, a pálya ügyvezető igazgatója elmondta: „Egyelőre nem kerestek meg minket ezzel kapcsolatban.”

Hozzátette, amennyiben minden rendben lesz, szerződéshosszabbításra kerül sor, és 2018-ig biztosan láthatunk futamokat Hockenheimben.

„Úgy vélem, sem a konstruktőröknek, sem Bernie Ecclestonnak nem érdeke, hogy csak kétévente legyen Németországban futam” – fejtette ki véleményét Seiler a Német Nagydíj jövőjéről.

A német Rhein Zeitung kiderítette, hogy az Európai Bizottság a gyengélkedő Nürburgringnek nem fog segíteni, így az eladás elkerülhetetlenné válik. A lap állítása szerint több millió eurós tartozásról van szó.

A pálya tehát nincs könnyű helyzetben, ráadásul Bernie Ecclestone-nál folyamatosan kopogtatnak az újabb és újabb lehetséges pályatervekkel, a világ több pontjáról szeretnének beszállni a Forma-1 körforgásába. Korábban már írtunk egy esetleges londoni futamról, de a Forma-1 korlátlan hatalmú urának az orosz verseny lehetősége is megmozgatta a fantáziáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik