Forma-1

Maldonadót megbüntették, Alonso a fellegekben

michael schumacher (michael schumacher, forma-1)
michael schumacher (michael schumacher, forma-1)

Érzelmektől sem mentes Forma-1-es futamon vagyunk túl: Valenciában hazai pályán ünnepelt Fernando Alonso, Webber viszont szabálytalanságot látott Schumachernél.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso a 11. helyről indulva megnyerte az idei (egyben utolsó) Európa Nagydíjat a valenciai pályán.

Ő az első, aki a 2012-es szezonban másodszor nyert futamot, ráadásul hazai pályán, szenzációs versenyzést követően: “Nem tudom szavakba foglalni azt, hogy most mi érzek. Különös és speciális, hogy idehaza, ilyen körülmények után nyertem. A nézők spanyol zászlókkal tömték tele a lelátókat, utalva a focisták franciák elleni sikerére, nagyon büszke vagyok most arra, hogy spanyol vagyok. Azt hiszem, ez pályafutásom legszebb sikere” – mondta a 29. sikerét elérő Fernando Alonso.

Stefano Dominicali, a Ferrari csapatfőnöke így nyilatkozott: “Hihetetlen és felfoghatatlan verseny volt ez a csapat számára. Fernando szédületesen versenyzett, de a földön kell maradnunk. Sajnálom, hogy a konstruktőrök versenyében pontokat vesztettünk”. Itt alighanem a továbbra is gyengélkedő Felipe Massára utalt a szakember.

Alonso annak (is) köszönheti sikerét, hogy Sebastian Vettelnek a pole pozícióból induló német világbajnoknak elromlott a Red Bullja.

“Egyelőre nem tudjuk, mi történt. Elvesztettem a kontrollt a kocsi felett, a motor pedig hirtelen leállt. Nem tudjuk, mi volt a probléma” – kesergett Vettel, aki tavaly és 2010-ben is győzött ezen a pályán.

Valamint annak is örülhetett Alonso, hogy Lewis Hamiltont másfél körrel a vége előtt kilökte a második helyről a venezuelai Pastor Maldonado. A brit ezúttal nem akadt ki annyira a dél-amerikaira, akivel már idén párszor egymásnak estek (igaz, az eset után a földhöz vágta a kormányt): “Nehéz versenyünk volt, de tudomásul kell venni, ez most így sikerült. Nagyon várjuk, hogy Silverstone-ba utazzunk, de addig még sok időnk van. Gratulálok Fernandónak, szenzációs teljesítményt nyújtva nyert a 11. helyről.”

A Williams pilótája, aki Barcelonában idén futamot nyert, támadólag lépett fel: “Hamilton megpróbált kilökni, és egyáltalán nem hagyott helyet nekem arra, hogy visszamenjek a pályára. Nem tudtam elkerülni a balesetet, nem értem, miért ilyen stílusban versenyez. Nagyon agresszív” – mondta Maldonado.

“Nem hiszem el, hogy a dobogón állhatok. A verseny végén kérdeztem a többieket, hogy végülis hányadik helyen fejeztem be a futamot. Amikor mondták, hogy a harmadikon, nem akartam hinni a fülemnek. A végén elvesztettem a fonalat, annyira sok minden történt” – értékelt Michael Scumacher.

Csakhogy könnyen lehet, hogy nem örülhet majd felhőtlenül a német a pezsgőzést követően.A BBC egyik szakértője szerint ugyanis Schumi a sárga zászló alatt használta a DRS-t, amely szigorúan tilos. Erre Mark Webber figyelmeztette a csapatot, aki az utolsó körben támadta a németet.

A planet-f1.com oldal szerint Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke visszanézte az adatokat, és eszerint Schumacher 30 méterrel a sárga zászló előtt kikapcsolta a DRS-t, így a büntetést nem kell elviselnie.

A spanyolra még Romain Grosjean volt veszélyes, aki sokáig a második helyen állt a Lotusszal, de az ő autója is tönkrement. A Lotus-Renault ezzel együtt sem lehet elégedetlen, hiszen Kimi Raikkönen a második helyre hozta be a másik járgányt. A finn ezzel együtt szomorú volt: “Nem volt elég sebességünk ahhoz, hogy a győzelemért csatázzunk. A végén a 2. hely rendben van, de ez nem az, amit elterveztünk. Jól rajtoltunk, de az elején beragadtam Maldonado mögé, emiatt sokat vesztettem. Ehhez képest dicséretes, hogy onnan felálltunk” – mondta a finn.

Grosjean érhetően csalódott volt: “A kocsi megállt, a motor megállt. Pedig nagyon jó versenyt futottunk. Nagyon jól startoltunk, és hiba nélkül teljesítettünk. Úgy éreztem, meglehet az első győzelmem, mert azt éreztem, gyorsabbak vagyunk a Ferrarinál. Csalódott vagyok, mert nem tudtam élni a lehetőséggel” – így a francia, aki a nyolcadik idei futamgyőztes lehetett volna.

FRISSÍTÉS:

A versenybíróság végül úgy határozott, hogy Pastor Maldonado volt a vétkes a Hamilton elleni csatában, ezért neki 20 másodperces büntetés jár. Ez azt jelenti, hogy a 10. pozícióban beérő venezuelai visszaesett a 12. helyre, és az 1 pontot Bruno Senna (szintén Williams) kapja.

Megbüntették Kamui Kobajasit, valamint Jean-Eric Vergne-t is: előbbi öt, utóbbi tíz helyes rajtbüntetést kapott a Brit Nagydíjra, amelyet július 8-án rendeznek Silverstone-ban.

Videó – így dobta el kesztyűjét Vettel:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik