Forma-1

Alonso győzött a szenzációs Európa Nagydíjon

fernando alonso (fernando alonso, )
fernando alonso (fernando alonso, )

A spanyol pilóta duplázott először 2012-ben, Vettel, Grosjean és Hamilton is kiesett, Michael Schumacher dobogóra állhatott.

A kétszeres világbajnok Sebastian Vettel tavaly és tavalyelőtt is a pole pozícióból indult Valenciában, és mindkét alkalommal győzött is a német. Most is remekül rajtolt, Vettel-Hamilton-Grosjean-Maldonado-Kobajasi-Hülkenberg volt a sorrend a kezdés után.

Kiválóan rajtolt Kobajasi, Nico Rosberg viszont tízen kívül került az első kör végén. A verseny első harmadában fantasztikus küzdelmeket láthattunk a középmezőnyben. Az elején csak azért nem, mert Vettel elhúzott, igaz, Grosjean megelőzte Hamiltont, így a lotusos haladt a világbajnok mögött a második helyen.

A 19. helyről induló Mark Webber igyekezett feljebb kapaszkodni, de a 11. helyről rajtoló Fernando Alonso még nála is jobban hajtott: folyamatosan jött előre, és az első kerékcserék után (amelyeket Jenson Button nyitott) már a negyedik helyen állt. Paul di Resta hagyta a legtovább a kerékcserét, hiszen ő egy kiállásban gondolkodott. Mások is így terveztek, ezt némileg keresztbe verhette a 29. kör eseménysora.

Kovalainen és Vergne összeütköztek, Vergne defektet kapott, a törmelékek miatt bejött a biztonsági autó. Ez jól jött Grosjeannak, aki addigi hátrányát visszahozta Vettellel szemben. Korábban Senna és Kobajasi is összement, ott a williamsest meg is büntették. A safety car után Vettel-Grosjean-Alonso-Ricciardo-Raikkönen-Hamilton-Rosberg-Schumacher-Webber volt a sorrend, de voltak, akik nem mentek ki a biztonsági autós fázis alatt, így még mindig nem tudhattuk az erőviszonyokat. Felsejlett az esély arra, hogy az idei nyolcadik futamon a nyolcadik győztest avassuk.

A biztonsági autó kiment, Alonso azonnal lecsapott Grosjeanra, meg is előzte, a spanyol szárnyalt hazai pályán, míg Hamilton elment Raikkönen mellett. A 34. körben Felipe Massa Kobajasival koccolt.

Ugyanebben a körben Sebastian Vettelel megtörtént a dráma, megállt az autója, kiállni kényszerült. Ráadásul elég rossz helyen, kitolták a pályamunkások a kocsit, a szervezők aligha akartak újabb biztonsági autót behozni.

A 41. körben Grosjean autója is leállt, dráma, második rész. Innentől az volt a kérdés, ki állíthatja meg Alonsót, akinek a győzelmére 25-szörös pénzt fizettek a futam előtt a fogadóirodák. Eközben vizsgálták Lewis Hamilton manőverét, mert a sárga zászlót figyelmen kívül hagyta a safety car alkalmával.

A futam utolsó szakaszában sem Hamilton, sem Raikkönen nem tudott közelebb férkőzni Fernando Alonsóhoz. Ugyanakkor két körrel a vége előtt a finn megelőzte az angolt, és a 2. helyre jött fel. Hamiltonnak elfogytak a gumijai, így Maldonado is el akart mellette menni.

Az utolsó körben azonban összeértek, Hamilton kiesett, mert a venezuelai visszajött a pályára és kilökte a korábbi világbajnokot. A dél-amerikai hátracsúszott, így Schumacher jött fel a dobogóra, Webber már nem tudta megelőzni.

A világbajnokságot győzelmével Fernando Alonso vezeti. 29. győzelmét aratta a spanyol, Schumacher 2006 óta először állhatott fel a dobogóra. A győztes a verseny utáni interjúban pályafutása talán legszebb győzelmének nevezte a vasárnapit.

FRISSÍTÉS:

A versenybíróság végül úgy határozott, hogy Pastor Maldonado volt a vétkes a Hamilton elleni csatában, ezért neki 20 másodperces büntetés jár. Ez azt jelenti, hogy a 10. pozícióban beérő venezuelai visszaesett a 12. helyre, és az 1 pontot Bruno Senna (szintén Williams) kapja.

Megbüntették Kamui Kobajasit, valamint Jean-Eric Vergne-t is: előbbi öt, utóbbi tíz helyes rajtbüntetést kapott a Brit Nagydíjra, amelyet július 8-án rendeznek Silverstone-ban.

Eredmény – Forma-1, Európa Nagydíj

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Kimi Raikkönen (Lotus)
3. Michael Schumacher (Mercedes)

4. Mark Webber (Red Bull)
5. Nico Hülkenberg (Force India)
6. Nico Rosberg (Mercedes)
7. Paul Di Resta (Force India)
8. Jenson Button (McLaren)
9. Sergio Perez (Sauber)
10. Pastor Maldonado (Williams) – büntetése után Bruno Senna (Williams)
11. Bruno Senna (Williams)
12. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
13. Vitalij Petrov (Caterham)
14. Heikki Kovalainen (Caterham)
15. Charles Pic (Marussia)
16. Felipe Massa (Ferrari)
17. Pedro de la Rosa (HRT)
18. Narain Karthykeyan (HRT)

A világbajnokság állása:

1. Fernando Alonso 111 pont
2. Mark Webber 91 pont
3. Lewis Hamilton 88 pont
4. Sebastian Vettel 85 pont
5. Nico Rosberg 75 pont
6. Kimi Raikkönen 73 pont

A csapatoknál:

1. Red Bull 176 pont
2. McLaren 137 pont
3. Lotus 126 pont
4. Ferrari 122 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik