Forma-1

A végén is Vettel nevethet Montrealban?

sebastian vettel (sebastian vettel, )
sebastian vettel (sebastian vettel, )

A Red Bull pilótája indul az első helyről a vasárnapi Kanadai Nagydíjon, ahol csapatának még sosem sikerült nyerni.

A Red Bullnak minden esélye megvan arra, hogy végre legyen egy győzelme Montrealban is, ugyanis Sebastien Vettelé az első rajtkocka. Igaz, a Forma-1-es versenyző tavaly is az élről startolt. Akkor Jenson Button az utolsó körben előzte meg az eső miatt rendkívül kaotikus versenyen.

Talán most kegyesebbek lesznek az égiek, legalábbis ami az esőt illeti: az időjárás-előrejelzés szerint a hőmérséklet várhatóan növekedni fog a verseny napján. Ez néhány csapatnak és sofőrnek jobb hír, mint másoknak. Lewis Hamilton például kifejezetten hűvösebb körülmények között ment jobban, míg úgy tűnik, hogy a Red Bull és a Ferrari a melegebb időt kedveli inkább.

A montreali pályán a startnál az elrendezésnek köszönhetően Vettelnek jó esélye lesz megőrizni első helyét, persze csak ha nem rajtol rosszul. Nehezebb dolga lesz viszont Hamiltonnak, akinek második helyére könnyebben bevághat a mögüle induló Fernando Alonso.

A kanadai pálya azok közé tartozik, ahol könnyebb előzni. Felépítéséből adódóan a kisodródott autók begyűjtése viszont elég nehéz. Ezért az átlagosnál gyakrabban szoktak megjelenni a biztonsági autók. Így a csapatoknak stratégiájuk kialakításánál azt is figyelembe kell venniük, hogy érdemes többször cserélni a gumikat, és nem hagyni a pilótákat kopottakkal menni, kockáztatva, hogy egy „frissebb” megelőzze őket.

A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery egyébként azt mondta: „Az abroncsok degradációjának szintjét eléggé visszafogják a szuperlágy gumik, amik 30 vagy annál is több körig bírják. Ezért pár csapat bevetheti az egykiállásos stratégiát, míg a többség kétszer fog cserére menni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik