Forma-1

Elhunyt a Forma-1 Magyar Nagydíjának atyja

Hatvanöt éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt Frank Tamás, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Forma-1 hazánkba is ellátogasson.

A Hungaroring Sport Zrt. és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség alelnökére az origo.hu írása szerint lakásában találtak rá.

A sportvezetőnek az 1980-as években jelentős szerepe volt abban, hogy Bernie Ecclestone hazánkba hozza a száguldó cirkuszt. A Forma-1 ura eredetileg a Szovjetunióban szeretett volna nagydíjat rendezni a vasfüggöny mögött, de ez nem jött össze, ezután került képbe két magyar barátja, Frank Tamás és Rohonyi Tamás, akik meggyőzték, hogy válassza inkább Magyarországot.

Frank Tamás villamosmérnökként végzett, zenei érdeklődése miatt előbb hangmérnökként dolgozott a Magyar Rádiónál, majd Ausztriába disszidált. Az 1970-es években osztrák színekben volt válogatott kézilabdázó – emlékeztet az origo.

A Hungaroring története – részlet egy dokumentumfilmből:

1981-ben rendezvényszervező céget alapított, amely 19,78 százalékban tulajdonosa a Hungaroring Sport Zrt.-nek is, valamint 1994 óta a Magyar Nagydíj kizárólagos jegyértékesítője.

Frank Tamás segített abban, hogy Baumgartner Zsolt bekerüljün a Forma-1-be. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

A Hungaroring közleményének részlete

Frank Tamás fáradhatatlan, lelkiismeretes munkájának is köszönhető, hogy a Formula 1-es autós gyorsasági világbajnokság egyik tradicionális futama lett a Magyar Nagydíj, amely elnyerte már az év versenye és az év rendezése címet is.

Frank Tamás kitűnő kapcsolatokat ápolt Bernie Ecclestone-nal, illetve több Formula 1-es csapatvezetővel és versenyzővel. Munkája elismeréseként tagja lett az FIA Formula 1 Tanácsának. Frank Tamás elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hungaroring fejlesztésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik