Forma-1

Bombameglepetés: Maldonado nyert Barcelonában

A pole pozícióból rajtoló Pastor Maldonado nyerte meg a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat. Fernando Alonso lett a második, Kimi Raikkönen a harmadik. A Williams 2004 után ünnepelhet ismét futamgyőzelmet.

Lewis Hamilton hiába futotta meg szombaton a legjobb időt az időmérőn, túl kevés üzemanyag volt a McLarenben, így a versenybíróság a mezőny végére száműzte. Így nem kis meglepetésre Pastor Maldonado indulhatott az élről, mögüle Fernando Alonso várta a rajtot.

A hazai pályán versenyző spanyol el is csípte a kezdést, hamarabb reagált, mint a venezuelai, így az első kanyarba már a Ferrari fordult be. A két Mercedes is több helyet javított, Hamilton ugyanakkor az első körökben beragadt a hátsók mögé, így csak lassan tudta csökkenteni a hátrányát, igaz szép lassan odaért a 11. helyre.

A 13. körben két versenyzőnek is véget ért a vasárnap, az első kanyar féktávján ugyanis Michael Schumacher hátulról csúnyán belerongyolt Bruno Senna autójába. A német a kavicságyban végezte, a brazil pedig még defektje ellenére megpróbált visszavergődni a pályára, ám végül feladta a küzdelmet. A német egy “idióta” megjegyzéssel adta övéi tudtára, hogy Sennát okolja a balesetért, pedig ő maga vaskosan benne volt.

Schumacher így ütötte ki Sennát:

A 27. körben váltás történt az élen, Alonso ment ki a boxba, ám csak a korábban kihozott Maldonado mögé érkezett vissza. Mindeközben Sebastian Vettel és Felipe Massa is áthajtásos büntetést kapott, mert figyelmen kívül hagyták a sárga zászlót. Hamilton ekkor már az ötödik helyen körözgetett.

Közben kialakult egy kisebb vonat, Paul di Resta, Massa és Jenson Button került igen közel egymáshoz. A nevető harmadik végül a McLaren brit pilótája lett, aki kihasználta, hogy ebből a hármasból az ő autója volt a leggyorsabb.

A 44. körben Alonso ismét kiment kerékcserére, ám a spanyol ismét csak Maldonado mögé tudott visszatérni, pedig a dél-amerikai kiállását kicsit elrontották a szerelők. A venezuelai később visszavette az első helyet Kimi Raikkönentől az előzési zónának köszönhetően.

A verseny hajrájában Alonso megérkezett Maldonado mögé, nagy csatára volt kilátás. Ugyanakkor az élen haladó kettősnek hátra is figyelgetnie kellett, ugyanis a két Lotus, Raikkönen és Grosjean is elképesztő sebességet ment az utolsó bő tíz körben. Maldonado végül lerázta magáról az üldözőket és megnyerte a futamot. Williams-pilóta utoljára 2004-ben pezsgőzhetett a pódium tetején, Juan Pablo Montoya a Brazil Nagydíjon diadalmaskodott. Ez volt Maldonado első futamgyőzelme pályafutása során.

Alonsónak ugyanakkor még tepernie kellett, hogy bebiztosítsa a második helyét – ez végül sikerült. A Lotus finn versenyzője lett a harmadik. Grosjeant a negyedik, Kamui Kobajasit az ötödik, a nagyot hajrázó Vettelt a hatodik, Nico Rosberget a hetedik, Hamiltont a nyolcadik, Buttont a kilencedik, Nico Hülkenberget pedig a tizedik helyen intette le a kockás zászló.

Az eredményhirdetés után a két volt világbajnok, Alonso és Raikkönen a vállára emelte a boldog győztest, aki második idényét tölti a Forma-1-ben és eddig mindössze öt pontot szerzett.

Végeredmény – Forma-1, Spanyol Nagydíj

1. Maldonado     Williams-Renault 1h39:09.145
2.  Alonso        Ferrari  +3.195
3.  Raikkönen     Lotus-Renault   +3.884
4.  Grosjean      Lotus-Renault +14.799
5.  Kobajashi     Sauber-Ferrari +1:14.641
6.  Vettel        Red Bull-Renault +1:17.576
7.  Rosberg       Mercedes +1:27.919
8.  Hamilton      McLaren-Mercedes +1:28.100
9.  Button        McLaren-Mercedes +1:25.200
10.  Hülkenberg    Force India-Mercedes +1 kör
11.  Webber        Red Bull-Renault +1 kör
12.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari +1 kör
13.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari +1 kör
14.  Di Resta      Force India-Mercedes + 1 kör
15.  Massa         Ferrari                    +     1 lap
16.  Kovalainen    Caterham-Renault + 1 kör
17.  Petrov        Caterham-Renault+1 kör
18.  Glock         Marussia-Cosworth + 2 kör
19.  De la Rosa    HRT-Cosworth + 3 kör

Kiesett: Perez a 38., Pic a 36., Karthikeyan a 23., Senna a 13., Schumacher a 13. körben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik