Forma-1

29 éve nem történt hasonló a Forma-1-ben

Utoljára az 1983-as szezonban fordult elő az, hogy a Forma-1 első négy versenyén négy különböző istálló diadalmaskodott.

Mint ismert, a címvédő Sebastian Vettel nyerte meg vasárnap a Bahreini Nagydíjat. A Red Bull kétszeres világbajnok német pilótája ezzel pályafutása 22. elsőségét húzta be, ezzel pedig befogta az örökranglista 11. helyén a brit legendát, Damon Hillt. Az eddigi rekorder Michael Schumacher, őt eddig 91-szer intette le az első helyen a kockás zászló.

Érdekesség még Vettellel kapcsolatban, hogy ez volt a negyedik „mesterhármasa” (pole, leggyorsabb kör, futamgyőzelem) eddigi pályafutása alatt, ennél többet csak tíz pilóta tudhat magáénak a száguldó cirkusz történelme során.

A szezon eleje eddig idegen érdekesen alakul, régen láthattunk ennyire kiegyenlített rajtot. Utoljára 2003-ban fordult elő az, hogy négy különböző pilóta pezsgőzött a dobogó legfelső fokán a négy első futamot követően (David Coulthard, Kimi Raikkönen, Giancarlo Fisichella és Schumacher).

Olyat pedig 1983-ban láthattunk utoljára, hogy az első négy verseny után négy különböző csapat örülhetett az elsőségnek. Idén eddig nyert a McLaren (Jenson Button), a Ferrari (Fernando Alonso), hosszú idő után a Mercedes (Nico Rosberg) és a Red Bull (Vettel), míg 29 esztendővel ezelőtt a Brabham (Nelson Piquet), a McLaren (John Watson), a Renault (Alain Prost) és a Ferrari (Patrick Tambay) produkált hasonlót.

Akkor ráadásul az ötödik futamon egy újabb istálló, a Williams diadalmaskodott Keke Rosbergnek köszönhetően.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik