Forma-1

Egyre durvább a helyzet Bahreinben

Híre ment több incidensnek is a hétvégi Forma-1-es Bahreini Nagydíj kapcsán, ahol a szervezők nem tudják garantálni a teljes biztonságot.

Sokáig az sem volt biztos, hogy az országban zajló zavargások miatt megrendezik a Bahreini Nagydíjat, de vasárnap elstartol majd a szezon következő versenye.

A csapatok közül többen is nehezményezték a Nemzetközi Automobil Szövetség ebbéli döntését, és a legtöbben a száguldó cirkusz munkatársai közül idősebbek lennének egy héttel.

A Daily Mail most ráadásul azt közölte, hogy az egyik istálló, a Force India kisebb összetűzésbe keveredett Bahreinben. A csapat mellett kisebb bomba, valószínűleg Molotov-koktél robbant, miközben a stáb néhány tagja a pályától a Manamában található szállodájukba tartottak.

Az autókonvojban 40 jármű haladt, köztük a nagy részben brit tulajdonban lévő csapat egyik autója is, és a szemtanúk szerint az egyik lángba is borult.

“A mi autónkat nem érte találat, de szinte rögtön a támadás végén odaértünk az eset helyszínéhez. A mi stábunk minden tagja jól és biztonságban van” – nyilatkozta a Sportmail nevű portálnak az istálló szóvívője. Az incidenst megélő négy Force Indiá-s folytatja a munkáját, de a csapat egy másik tagja úgy döntött, hogy nem kíván kockáztatni, ezért hazautazott Nagy-Britanniába.

Ha ez nem lenne elég, szerda délután egy, a Forma-1-es futam alkalmából rendezett, a helyi kultúrát bemutató kiállításon egy pár száz fős tiltakozói tömeg a trónörökös, Salman bin Hamad al Kalifa jelenléte miatt tüntetett, a rendőrök pedig könnygázzal és hang-fénygránátokkal oszlattak.

A korábban a Scotland Yard terrorelhárítási vezetőjeként dolgozó John Yates néhány hónapja a bahreini belügyminisztérium tanácsadójává szegődött, az egykori brit rendőr jelentése pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az FIA úgy döntsön, megtartják a futamot. A múlt héten még a teljes biztonságot hangoztató Yates ezen a héten már árnyaltabban fogalmaz:
“Azt mondják, hogy garantálni tudjuk a biztonságot. Természetesen nem tudjuk garantálni a biztonságot, bolond lennék ilyet állítani. Előfordulhat, hogy valaki beszalad majd a pályára? Természetesen. Nyílt rendezvény, nem lehet kizárni, hogy valami őrült megtegye. Volt már ilyen eset máshol is.”

“A rendőrségnek meglesznek a saját eszközei, ha tüntetők éles lőszerrel lőnek rájuk, ők is azzal válaszolnak. Bár ezt nem tartom valószínűnek. A hétvégén lesznek tüntetések, de mi sportrendezvényt és nem biztonsági kiállítást szeretnék rendezni. Úgy vélem, hogy megmozdulások inkább az utak környékén és a falvakban lesznek. Bízom benne, hogy a verseny sikeresen, komoly incidensek nélkül lezajlik!” – magyarázta a nyugalmazott rendőr.

A Bahreini Nagydíj – amely tavaly elmaradt a helyi harcok miatt – biztonságos lebonyolításában többen kételkednek, erről szóló írásunk itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik