Forma-1

Csak látszólagos a bahreini nyugalom?

Bahreinben eddig látszólag békések a viszonyok. A színfalak mögött azért nincs minden rendben.

A Forma-1-es csapatok tagjainak többsége szerdán fut be Bahreinbe, ahol a beszámolók szerint egyelőre békések a viszonyok. A rendszerellenes tüntetők kedden egyórás demonstrációt tartottak a repülőtér környékén. A nagyjából ötezer fős tömeg ugyan a király lemondásának követelése mellett világossá tette, hogy a Forma-1 jelenlétét is elítéli, jó néhány transzparensen jelezve ezt, de a tüntetés békésen ért véget.

Az újabb újságírói tudósítások megerősítik a korábbiakat, miszerint a bahreini rendőrség igen komoly erőkkel igyekszik biztosítani az F1-et.

A német Speed Week tudósítója, Mathias Brunner így írt keddi tapasztalatairól:

“Forma-1-es újságíró vagyok, elutazom az országokba, ahol versenyt rendeznek. Kína után szerettem volna elő kézből megtapasztalni, hogy mi is az igazság: a kormány álláspontja, miszerint minden a legnagyobb rendben Bahreinben, vagy az aktivisták által már-már polgárháborús viszonyokról festett kép.”

“Nem az a dolgom, hogy zavargásokat keressek vagy az ellenzékkel beszéljek, de nem is az, hogy papagáj módjára ismételjem a kormány szlogenjeit. Egyszerűen tapasztalatokat akarok szerezni a verseny helyszínéről. Az első benyomásom az, hogy borzalmasan meleg van. Negyedórás autózás után az is világos, hogy jóval több a rendőr, mint amikor legutóbb itt jártunk. Több mint ötven rendőrautót számoltam és a főút mellett egy kiégett rendőrkocsit is láttam” – írta Brunner, akit magát is két alkalommal ellenőriztek a rendőrök, amíg bejutott a pályára.

“Visszafelé szándékosan más útvonalat választottam, de mindenütt nagyon sok volt a rendőr. De az is világos, hogy a sanghaji paddockban elterjedt (borús) kép egyáltalán nem tükrözi a valóságot” – szögezte le.

A rendszerellenes tiltakozók ugyan az F1-es verseny hetére és főképp a hétvégére komoly aktivitást ígértek, de a hatóságok igyekeztek ennek elébe menni: tudósítások szerint több mint 60, a demonstrációkban vezető szerepet vállaló személyt tartóztattak le az elmúlt napokban. Az Amnesty International emberi jogi szervezet kedden adott ki jelentést Bahreinről, amely szintén azt hangsúlyozza, hogy békésnek látszó felszín alatt továbbra is komoly problémák vannak.

“A világ szeme most a Forma-1-es Nagydíj megtartására készülő Bahreinen van; de ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy az országban zajló emberi jogi válság véget ért volna” – mondta el Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International Közel-Kelet és Észak-Afrika programjáért felelős igazgatóhelyettese.

“A hatóságok igyekeznek az ország helyzetét úgy beállítani, mintha az elindult volna a reformok útján, azonban továbbra is kapunk jelentéseket kínzásokról és szükségtelen, túlzott erőszak alkalmazásáról a tüntetőkkel szemben. A reformok továbbra is csupán kezdetlegesek és felszínesek” – áll az 58 oldalas jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik