Forma-1

Rosberg győzött, Webber kétkerekezett

A Forma-1 Kínai Nagydíjának rajtját remekül kapta el Nico Rosberg, és meg sem állt Mercedesével a futamgyőzelemig. A két McLaren is a dobogón.

Nagyszerűen kapta el a Kínai Nagydíj rajtját a pole pozícióból rajtoló Nico Rosberg, és a második helyről induló Michael Schumacher is megtartotta a helyét, a harmadikra Jenson Button jött fel.

Őket Raikkönen és Hamilton követte, Sebastian Vettel ellenben a 11. helyről rögtön visszaesett a 14. pozícióba. A Red
Bull ausztrálja, Mark Webber már a hetedik körben kijött első kerékcseréjére, aztán jöttek a többiek is, a Mercedes ellenben elég későn, csak a 13. körben, és addig is jó tempót mentek. Hamilton a bokszban megelőzte Raikkönent.

A 13. körben Schumachernek fel kellett adnia a versenyt, lehúzódott a pálya szélére, a Mercedes drukkerek nagy bánatára – mint később kiderült, a hétszeres világbajnok volt a futam egyetlen kiesője. A mexikói Sergio Perez, a Maláj Nagydíj másodikja nem tartott a többiekkel, eltérő taktikán volt, így vezette a futamot a 16. körben. A 18. körben pedig Massa tette ezt, mert addig már csak ő maradt kint kezdetektől a pályán.

A második kerékcserék alkalmával Rosberg sokkal tovább maradt kint, miközben Jenson Button a 34. körben már 11 másodpercre volt tőle. Webber és Hamilton nagy csatát vívott az ekkor még negyedik-ötödik helyért, Massa viszont a futamon szinte minden párharcát elveszítette. Rosberg végül a 35. körben ment ki (utoljára), és visszatért a 2. helyre Button mögé, de Perez és Hamilton elé.

A középmezőnyben nagy volt a harc a Massa, Raikkönen, Kobajasi, Vettel, Grosjean tandemben, miközben a 4. helyen Mark Webber ráment a rázókőre, az autója eleje felemelkedett, de végül nem kapott szárnyakat a Red Bull.

Mark Webber egy kissé elszállt magától:

A 40. körben Jenson Button a bokszban ragadt, és csak a hatodik helyre jött vissza, így Rosberg esélyt kapott a futamgyőzelemre.

Nyolc körrel a vége előtt Rosberg-Raikkönen-Vettel-Button-Webber-Hamilton volt a sorrend, és a Rosberg mögötti ötös karavánként közlekedett a pályán. Egy körrel később Vettel elment a finn mellett, aki Buttont is el kellett, hogy engedje, vesztett ritmusából, sőt! Hamilton, Webber, Senna, Grosjean, Maldonado és Alonso is otthagyta Raikkönent, akinek elfogytak a gumijai. Négy körrel a vége előtt Button megelőzte Vettelt.

Az utolsó előtti körben Hamilton mögött Vettel és Webber egyszerre szorongatott, a mcLarenes kétszer váltott pozíciót a célegyenesben, ami nem feltétlenül szabályos. Webber az utolsó körben aztán megelőzte a kétszeres világbajnok Vettelt, az élen viszont már nem változott a helyzet: élete első sikerét szerezte meg Nico Rosberg.

1955 óta először nyert a Mercedes gyári csapata a Forma-1-ben.

Eredmény – Forma-1, Kínai Nagydíj
1. Nico Rosberg (Mercedes)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes)
3. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
4. Mark Webber (Red Bull)
5. Sebastian Vettel (Red Bull)
6. Romain Grosjean (Lotus Renault)
7. Bruno Senna (Williams)
8. Pastor Maldonado (Williams)
9. Fernando Alonso (Ferrari) 
10. Kamui Kobajasi (Sauber)
11. Sergio Perez (Sauber)
12. Paul de Resta (Force India)
13. Felipe Massa (Ferrari)
14. Kimi Raikkönen (Lotus Renault)
15. Nico Hülkenberg (Force India)
16. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
17. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
18. Vitalij Petrov (Caterham)
19. Timo Glock (Marussia)
20. Charles Pic (Marussia)
21. Pedro de la Rosa (HRT)
22. Narain Kartykeyan (HRT)
23. Heikki Kovalainen (Caterham)
Feladta: Michael Schumacher (Mercedes) a 12. körben.
A világbajnokság élcsoportja:
1. Hamilton 45 pont
2. Button 43 pont
3. Alonso 37 pont
4. Webber 36 pont
5. Vettel 28 pont
6. Rosberg 25 pont
A konstruktőrök között:
1. McLaren 88 pont
2. Red Bull 64 pont
3. Ferrari 37 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik