Forma-1

Aki jobban fél Londonban, mint Bahreinben

Egy Bahreinben élő volt brit főrendőr levélben bizonygatja, hogy nyugodtan meg lehet tartani jövő hét végén a Forma-1-es futamot.

Egy nyugalmazott brit főrendőr levélben nyugtatja a Nemzetközi Automobil Szövetséget a bahreini helyzettel kapcsolatban. A jövő hétvégi Bahreini Nagydíj megtartása körül teljes a bizonytalanság. Az arab országból erőszakos összecsapásokról érkeznek hírek, a rendszerellenes megmozdulók pedig állítólag a Forma-1-es verseny idején még aktívabbak lesznek, zavargások lehetnek.

A csapatok nemhivatalosan a futam törlését várják, de nyíltan senki nem akarja felvállalni ezt, Bernie Ecclestone szerint minden rendben lesz, ha a csapatok nem akarnak utazni, akkor nekik kell ezt jelezniük, míg az istállók a feltűnő némaságba burkolózó FIA-tól várnak lépést.

A bahreiniek szerint természetesen minden rendben lesz, a verseny megtartható. Ezt alátamasztandó a bahreini belügyminisztérium tanácsadója, egy nyugalmazott magas rangú brit rendőr, John Yates levélben nyugtatta az FIA-elnök Jean Todtot. Az egykori terrorelhárítási vezető aggasztónak találja a média által Bahreinről bemutatott képet, amely szerinte teljesen torzan ábrázolja a helyzetet.

“Vannak még gondok, némely faluban szinte minden éjszaka előforduló rajtaütések akadályozzák a rendeződést és veszélyeztetik az ártatlan polgárokat és a rendőröket is, azonban ezek jelentőségét nem szabad eltúlozni. Ezek nem törvényes tüntetések – amelyek egyébként engedélyezettek -, hanem egy apró kisebbség, 15-20 fiatal erőszakos tevékenysége. Ezeket a bűncselekményeket, támadásokat fegyvertelen rendőrökkel szemben hajtják végre, amire a rendfenntartók figyelemre méltó visszafogottsággal reagálnak – írta Yates. – Ezek az emberek szándékosan a rendőröknek és a helyi lakosoknak akarnak ártani. Egyáltalán nem képviselik az általam nap mint nap látott boldog és törvénytisztelő baherini polgárokat. A családommal együtt teljesen biztonságban érzem magam itt. Valójában még nagyobb biztonságban is, mint időnként Londonban éreztem magam” – állította a volt rendőr.

Ennek azonban ellentmond, hogy az USA a Fehér Ház által ma kiadott közleményében fejezte ki aggodalmát a bahreini helyzettel kapcsolatban.

“Elítéljük a rendőrség és a kormányzati intézmények elleni erőszakos cselekedeteket, ideértve a több rendőr sérülését okozó nemrég történt eseteket is. De a rendőröket is arra kérjük, hogy a lehető legfegyelmezettebben viselkedjenek, tartózkodjanak a túlkapásoktól, a könnygáz válogatás nélküli bevetésétől, amely polgári áldozatokkal járt.”

A Forma-1-es csapatok, Bernie Ecclestone és az FIA-elnök Jean Todt Sanghajban szombaton tárgyal majd a helyzetről, igen valószínű, hogy akkor végleges döntés születik arról, megtartják-e a Bahreini Nagydíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik