Forma-1

A szervezőkön múlik, lesz-e bahreini futam

A Forma-1 első embere szerint lesz idén bahreini nagydíj, hacsak a szervezők ezt másképp nem gondolják.

“A verseny a naptárban van. Csak a bahreini nemzeti sporthivatal emberei dönthetnek a visszavonásról” – mondta Bernie Ecclestone Sanghajban, a hétvégi Kínai Nagydíj helyszínén. Hozzátette: ha nem lesz ilyen határozat, akkor a mezőny ott lesz Bahreinben.
Ecclestone kedden még úgy fogalmazott, hogy ha a csapatok nem akarnak odamenni, nem lehet kényszeríteni őket. Akkor kiemelte: a szerződés szerint csak a pályaüzemeltetők, a bahreini kormány vagy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) mondhatja le a versenyt, és a Kínai GP alatt újabb egyeztetések várhatók az ügyben.

Az Amnesty International (AI), a világ legnagyobb emberi jogi szervezete ugyancsak a futam törlését sürgette: “Azt tanácsoljuk a Forma-1-nek, hogy nagy ívben kerülje el Bahreint” – nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung című napilap csütörtöki számában Wolfgang Grenz, az AI német szekciójának főtitkára. “A verseny lemondása jelezné a világnak, hogy továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet Bahreinben, ahol tavaly 47 békés tüntetőt öltek meg. Fontos, hogy a gazdasági érdekek ne élvezzenek elsőbbséget az emberi jogokkal szemben.”

Sajtóértesülések szerint a bahreini feszült politikai helyzet miatt néhány csapat a futam elhalasztását szorgalmazza. A tavalyi versenyt a súlyos zavargások miatt törölték.

Ajánlott videó