Forma-1

Döntöttek a Forma-1-es kémügyben

Megszületett az ítélet a Force India és a Caterham közti ipari kémkedési ügyben. Mindkét fél nyert és vesztett is.

A Force India még 2010-ben tett feljelentést, amiért a Caterham (akkor még Lotus Racing) a korábban általuk használt olaszországi AeroLab szélcsatornánál dolgozva 2009-ben állítólag felhasználta a silverstone-iak műszaki adatait saját autója tervezésénél.

Az ügy nagy-britanniai szála 14 napnyi, F1-es műszaki szakértőket is felvonultató tárgyalása tegnap zárult le Londonban, az ítélet valamennyire mindkét felet kellemetlenül érintette. A bíróság kimondta, hogy a Mike Gascoyne vezette Lotus Racing 2009 novemberében az AeroLabnél végzett munkája közben valóban felhasználta a Force India bizalmas műszaki adatait, a 2010-ben bemutatkozott autójuk a szezon elején több, a silverstone-iak által tervezett elemet is viselt.

A bíróság a szellemi tulajdon lopása miatt 25 ezer fontos (8,8 millió Ft) kártérítést ítélt meg a Force India számára, a csapat pedig jelezte, hogy az ítélet birtokában a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) eljárást kezdeményez a Caterham és az AeroLab vezetője, Jean Migeot ellen.


“Amikor rájöttünk (a lopásra), azonnal elismertük, még jóval a bírósági tárgyalás előtt”
– mondta Migeot az ítélethirdetés után. “De a Force Indiánál nem hitték el, hogy olyan kevésről van szó, mint mondtuk.”

“Amikor egy kliensünk kitölti a szerződését, előtte értesítenie kell, hogy az utolsó napra minden tiszta legyen, a számítógépen ne legyenek adatok. A gond az volt, hogy a Force Indiát ki kellett dobnom, mert nem fizettek, a Lotusszal pedig gyakorlatilag a következő napon meg is kezdtük a munkát. Nem volt idő a számítógépek takarítására, az átmeneti időszakban pedig páran lenyúlták néhány adatukat” – bizonygatta saját ártatlanságukat az AeroLab-főnök, hozzátéve, hogy a Force India szerinte amúgy is csak azért terelte a hosszadalmas bírósági útra az ügyet, hogy addig se kelljen rendeznie a tartozását feléjük.

Ezzel egyébként a bíróság is egyetértett, így a silverstone-i csapatot 846 ezer font (300 millió Ft) megfizetésére kötelezte az AeroLab felé. Mivel a Force India korábban elzárkózott a bíróságon kívüli megegyezéstől, az eljárás költségeit is ők fizetik majd, ezt egy további tárgyaláson szabják meg.

Az ügy egyébként még nem ért véget teljesen, a Force India Olaszországban is feljelentést tett a Caterham, Mike Gascoyne és az AeroLab-vezető ellen, az ottani büntetőügy még folyik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik