Forma-1

A Ferrari ötödik helye felér egy nyugtatóval

A téli előjelek és az időmérő után a Ferrari örülhet Fernando Alonso 5. helyének az Ausztrál Nagydíjon. A csapatnál visszafogottan bizakodnak.

A téli tesztek után nyilvánvaló volt, hogy a Ferrari nem épített győztes autót 2012-re, a pocsék melbourne-i kvalifikáció azonban még így is kisebb sokk volt a csapat és a szurkolók számára. Ilyen előzmények után Fernando Alonso futamon elért ötödik helye egy kis megkönnyebbülést jelent, bár tudják jól, hogy még egyáltalán nincsenek túl a nehezén.

“A teljesítményünket tekintve igazán fontos az ötödik hely. A bajnokság tekintetében igen fontos, hogy a sok problémánk mellett is pontokat gyűjtsünk. Akár előrelépésnek is nevezhetném, de azért nem akarunk ezzel takarózni, hiszen nem vagyunk elégedettek az autó teljesítményével” – mondta a csapatfőnök, Stefano Domenicali.

“Én azt kérem a mérnökeinktől, hogy a lehető legkeményebben hajtsanak a problémák megoldásáért, amikről egyébként úgy gondolják, hogy már egész tisztán láthatók. Tudjuk már, hogy mi a gond az autóval. A megértés után most a kijavításnak kell jönnie, és nemcsak a kijavításnak, hanem a lehető leggyorsabb kijavításnak”.

Már a téli tesztek végén felröppent és azóta is beszélik, hogy az F2012-es versenyképessé tételéhez alapvetően át kellene tervezni az autót, új kasztni kellene, de Domenicali cáfolta ezt:

“A karosszériát illetően nem dolgozunk semmin. Ami a fejlesztést illeti, igen, valóban sok dolgon kell javítanunk, ahogy az időmérő is megmutatta, alapvető problémáink vannak: a sebesség és a tapadás. Ezt a két alapvető dolgot kell javítanunk”.

Bár Alonso 5. helye szépen mutat, a hétvégi Malajziai Nagydíjtól nem érdemes hasonlót várni így előre. Az autóra most nem kerül semmilyen fejlesztés, így vagy eltalálják a beállításokat, vagy nem.

“Az autó természetesen teljesen ugyanolyan lesz, rögtön a következő hétvége, de azért igyekszünk majd javítani valamit a beállításokon, hogy passzoljanak a pályához. Aztán Kínára, Bahreinre és azután már jönnek a fejlesztések, reméljük, azokkal javul majd a helyzet!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik