Forma-1

Meghalt a szárnyat adó energiaital feltalálója

Chaleo Yoovidhya a világ 205. leggazdagabb embere volt, thaiföldi otthonában hunyt el. Ő alkotta meg a Red Bullt és annak imázsát.

Az energiaitalt eredetileg Krating Dengnek hívták, és a thaiföldi milliárdos a 70-es években keverte ki. Nem tudni pontosan, hány éves volt szombati halála napján, minden bizonnyal 80 vagy 88 esztendős.

A Forbes magazin szerint 5 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezett, édesapja kínai, édesanyja thai volt. Szegény családba született, de az 1960-as években létrehozta gyógyszeripari cégét, amely egy évtizeddel később megalkotta a Karting Deng, azaz angolul a Red Bull nevű energiaitalt.

Chaleo találkozott Dietrich Mateschitz osztrák vállalkozóval, akivel a 80-as évek közepén nemzetközi céget hozott létre. Ketten közösen módosítottak az eredeti recepten, mielőtt megalapították a nemzetközi Red Bull márkát. A két férfi nagyjából fele-fele arányban birtokolja a céget, amely ma már több milliárdos tételben gyártja a népszerű energiaitalt.

A thai milliárdos mindig kerülte a nyilvánosságot (ennek ellenére a thai kormány miniszterelnökének tanácsadója volt), az elmúlt 30 évben egy interjút adott.

A márka jelenleg az egyik leghatásossabb brandnek számít a világon, jelen van a Forma-1-ben is – az osztrák Red Bull istálló kétszeres világbajnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik