Forma-1

Trullit kirúgták a Caterham istállóból

Az idén az orosz Vitalij Petrov lesz a Forma-1-es Caterham istálló pilótája az olasz Jarno Trulli helyett. Az olasz 15 F-1 év után maradt csapat nélkül.

A Team Lotus csapat jogutódja pénteken közleményben jelentette be a cserét, amelynek következtében 1970 után először fordul elő, hogy olasz versenyző nélkül rajtol el a Forma-1-es szezon.

Vitalij Petrov – aki Oroszország történetének első F1-es pilótája – 2010-ben a Renault színeiben debütált az autósport elitkategóriájában, s azóta 38 futamon 64 pontot szerzett. A 27 éves versenyző tavaly a 10. helyen végzett az egyéni pontversenyben, csapata azonban nem hosszabbította meg a szerződését.

„Egész télen edzettem, szóval készen állok arra, hogy visszatérjek a bokszutcába és dolgozzak. Amit eddig láttam az, hogy az autó fejlődött a 2011-eshez képest, úgyhogy már alig várom a barcelonai tesztet. Meg szeretném köszönni a szurkolóimnak és a partnereimnek, hogy végig támogattak és megkaptam ezt a lehetőséget” – mondta Petrov.

A Caterham – még Lotus Racing néven – a 2010-es szezonnyitón mutatkozott be a száguldó cirkuszban, de sem abban, sem a tavalyi szezonban nem sikerült pontot szereznie. Petrov csapattársa a finn Heikki Kovalainen lesz.

„Meg szeretném köszönni az elmúlt két évet a csapat összes tagjának. A nulláról építettünk fel egy szilárd forma-1-es csapatot, örülök, hogy a részese lehettem ennek. Megértem ezt a döntést, a legjobbakat kívánom az istállónak a szezonra” – hangzott Jarno Trulli búcsúbeszéde. Az olasz pályafutása során 11-szer állhatott a dobogón, egyszer nyert futamot, 2004-ben Monacóban.

Az F-1 2012-es pilótalistája:
Red Bull:
Sebastian Vettel (német)
Mark Webber (ausztrál)

McLaren:
Jenson Button (brit)
Lewis Hamilton (brit)

Ferrari:
Fernando Alonso (spanyol)
Felipe Massa (brazil)

Mercedes:
Michael Schumacher (német)
Nico Rosberg (német)

Lotus:
Kimi Ra:ikkönen (finn)
Romain Grosjean (francia)

Force India:
Paul di Resta (brit)
Nico Hülkenberg (német)

Sauber:
Kobajasi Kamui (japán)
Sergio Perez (mexikói)

Toro Rosso:
Daniel Ricciardo (ausztrál)
Jean-Eric Vergne (francia)

Williams:
Pastor Maldonado (venezuelai)
Bruno Senna (brazil)

Caterham:
Heikki Kovalainen (finn)
Vitalij Petrov (orosz)

Hispania:
Pedro de La Rosa (spanyol)
Narain Karthikeyan (indiai)

Marussia:
Timo Glock (német)
Charles Pic (francia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik