Forma-1

Bahrein? Gond egy szál se!

A Bahreinben újra felerősödött zavargások a Forma-1 ura szerint csak pár kölyök bohóckodásáról szóltak, az áprilisi futam megtartása nem kérdés.

Az első megmozdulások egyéves évfordulóján újra megnőtt a feszültség Bahreinben, az elmúlt napokban többször is zavargások törtek ki, az utcán a tiltakozók Manama központjában kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, míg azok könnygázzal, gumilövedékekkel válaszoltak.

A közel-keleti királyságban tavaly február óta sosem volt teljes a nyugalom, a rezsim ugyan rendeződésről beszél, de jogvédők, és külföldi sajtó képviselői ennek ellenkezőjéről számolnak be, összecsapásokról, megtorlásokról, hatalmi visszaélésekről hallani.

A tavalyi helyzethez hasonlóan most is többen felvetették, hogy le kellene fújni az idén április végére tervezett Bahreini Nagydíjat, de az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone hallani sem akar ilyesmiről.


“Én csak annyit hallottam, hogy pár kölyöknek gondja akadt a rendőrséggel”
– mondta a Telegraph-nak az újabb zavargások hírei kapcsán. “A terv az, hogy megyünk. Az ottaniak biztosak benne, hogy a két hónap múlva rendezendő verseny rendben lesz.”

Ecclestone azt is cáfolja, hogy a csapatok vonakodnának utazni, a brit parlamentben Bahreinnel kapcsolatos vitával (néhány képviselő a verseny lefújását kérte az FIA-tól, egy másik csoport pedig a megtartást szorgalmazza) pedig nem is akar foglalkozni a kisember.

“A csapatok a legkevésbé sem aggódnak. Semmi gondjuk a tervezett menetrenddel. Tavaly egyértelműbb volt a döntés, de azóta sok minden változott. Az F1 pedig mindig is apolitikus volt, a döntéseket kizárólag a biztonság szempontjai alapján hozzuk.”

A bahreini pálya egyik szóvivője is hasonlóan hurráoptimista hangnemben nyilatkozott a CNN-nek.

“Meggyőződésünk, hogy a futam kiváló rendezvény lehet és lesz is. Az FIA nem lát okot arra, hogy ne rendezzük meg. Kétségtelen, hogy volt néhány kisebb zavargás, de messze nem olyasmik, mint amiket Londonban (tavaly augusztusban) láthattunk. Ami a pálya környékét illeti, a pilóták és a csapatok tökéletes biztonságban lesznek. Ebben abszolút biztosak vagyunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik