Forma-1

A Ferrari vezéréből államfő lehet

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo bejelentette, hogy a 2013-as választásokon az olasz köztársasági elnöki posztot célozza meg.

Luca di Montezemolo politikai ambícióiról már korábban is lehetett hallani, Silvio Berlusconi bukása előtt azt rebesgették, hogy ő is kinézte magának a miniszterelnöki posztot, amely azonban egy másik “Montinak”, Mario Montinak jutott.

Montezemolo az általa alapított Italia Futura nevű liberális-centrista “think-tank” és mozgalom tagjainak címzett nyílt levelében azonban most bejelentette, hogy még magasabbra céloz, 2013-ban a köztársasági elnöki posztot szeretné.

“A jövő évben meg kell kezdenünk az olasz politikai élet megváltoztatását a 2013-as választások előtt. A második köztársaság kudarcot vallott. Amikor az olasz választók visszatérnek az urnákhoz, új elképzeléseket, új vezetőket kell nyújtanunk számukra, hogy végleg hátat fordíthassunk az Olaszország számara tökéletes kudarcnak bizonyult korszaknak. Kizárt, hogy az olaszok a régi embereket akarnák látni, azokat, akik hagyták, hogy idáig jussanak a dolgok. Elengedhetetlen, hogy az ország lecserélje a politikai elitjét” – írta Montezemolo.

A 64 éves olasz az 1970-es években egy rövid Lancia-versenyzői időszak után került a FIAT, majd a Ferrari alkalmazásába, ahol aztán Enzo Ferrari személyes asszisztenseként, majd mind az utcai autós részlegnél, mind a versenycsapatnál is többféle vezetői pozíciókban dolgozott.

Országos ismertségre és elismertségre az 1990-es foci-vb főszervezőjeként tett szert, a FIAT elnöke, Gianni Agnelli ezután, 1991-ben választotta őt a Ferrari elnöki posztjára. Montezemolo elnöksége alatt az olasz márka mind a Forma-1-ben, mind az autógyártás területén nagy sikereket ért el.

2004-ben az olasz iparszövetség, a Confindustria, majd nem sokkal később a FIAT elnöke is lett, bár azóta mindkét posztról távozott már.

A sikeres üzletemberként és a nemzeti büszkeségnek, sikersztorinak számító Ferrari vezetőjeként Montezemolo esélyei nem tűnnek rossznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik