Forma-1

Vettel nem vár csodát Raikkönentől

Kimi Räikkönen két év kihagyás után tér vissza a Forma-1-be. Vajon hogyan sikerül újra alkalmazkodnia?

A Lotus Renault kedden reggel jelentette be, hogy a 2012-re leszerződtette a 2007-es világbajnokot, Kimi Raikkönent. A finn két év kihagyás után tér vissza úgy, hogy már 2009-es távozása előtt is kiábrándult, félszívű versenyzést produkált. A pilóta a bejelentéskor adott interjújában azt mondta, hogy újra vágyik a Forma-1-re és a motivációjával semmi gond.

Csapatfőnöke, Eric Boullier ugyanezt visszhangozza. “Kimi nagyon motivált és elszánt, minket meggyőzött. Érezhető, beszél is róla. A környezetéből is többen megerősítették, hogy motivált. De nem beszélünk erről sokat, tudjuk, hogy vissza akar térni” – mondta a francia az Autosportnak, hozzátéve, hogy a bajnok szerződtetése sokat lendít majd a csapaton is.

“Kimi két év kihagyás után visszajön, ezt azért teheti, mert világbajnok, mindenki tudja, milyen gyors. Jó hír ez a csapatnak, bizonyítja, hogy nagy céljaink vannak. Egy világbajnok egyértelműen nagyon sokat jelent, szerintem az elvárásai és az elkötelezettsége is első osztályú pilótát mutatnak majd, nagy örömmel és izgalommal várom a közös munkát!”

A Lotus nagyköveteként dolgozó egykori Ferrari- és Benetton-pilóta, Jean Alesi is nagyon bízik Raikkönenben. “Fantasztikus hír! Kimi gyorsabb szinte minden F1-es pilótánál, aki valaha is versenyzett, és ha visszatér, hát azért teszi, mert tényleg hiányzik neki és úgy gondolja, jól fog menni. Szünetet tartott, amit kicsit a Ferrari kényszerített rá. Szerintem elege lett a rendszerből, egy kicsit ki akart szállni, amit tökéletesen megértek. De most visszajön, nagyon izgalmas!”

“Az a jó Kimiben, hogy a maximumot hozza ki egy gyors autóból. Amikor jó volt az autó a McLarennél vagy a Ferrarinál, akkor folyamatosan győzött. A Lotus Renault is azt várja, hogy mindent kihozzon a Lotusból. A csapatoknak olyan pilóta kell, aki mindig 100 százalékot tud hozni, a határon megy, egy Kimi kaliberű versenyző pedig pont ezt hozza. Ez jó alapot ad a mérnököknek. Szerintem Kimi nagyon értékes lesz a csapat számára, bár nem számítok tőle sok fecsegésre – szerintem semmit sem változott.”

Raikkönen barátja, a finn távozása óta két bajnoki címet begyűjtött Sebastian Vettel is örül a finn visszatérésének, de arra is figyelmeztet, hogy Michael Schumacherhez hasonlóan neki is idő kell majd a formába lendüléshez.

“Mindannyian láttuk Michael visszatérését. Csúcsformában szállt ki, de mire visszatért, nagyon sok minden változott, idő kellett neki az alkalmazkodáshoz. Ha visszagondolok a két évvel ezelőtt vezetett autómra, hát nagyon sok minden más. Elképesztő. Még az idény közben is új gombok tűnnek fel a kormányon. Szerintem elég nehéz lenne azonnal a régi szinten visszatérni.”

Raikkönen a többi pilótával együtt csak a februári tesztek indulásakor vezetheti majd az autóját, de a csapatnál már azelőtt is lehetősége lesz egy kétéves modellel gyakorolni, melegíteni, amennyit csak akar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik