Forma-1

Nem is vészes a Vettel-dominancia

Nigel Mansell 1992-ben leiskolázta a mezőnyt az időmérőkön, Sebastian Vettelt jobban megszorongatták a riválisok.

Ugyan már mindenki az idényzáró Brazil Nagydíjra és a 2012-es szezonra készül a száguldó cirkusz háza táján, egy picit kanyarodjunk vissza az abu-dzabi hétvégéhez, ahol is a már kétszeres világbajnok Sebastian Vettel úgyis rekordot állított be, hogy a futamon már a második kanyarban kiesett egy defekt miatt.

A Red Bull fiatal német pilótája az időmérőt megnyerve már tizennegyedszer szerezte meg idén a pole-pozíciót, ezzel befogta az erre vonatkozó rangsor élén tanyázó Nigel Mansellt, Dél-Amerikában pedig be is előzheti a neves elődöt. Egy Forma-1-el foglalkozó blog utánajárt a dolgoknak, a számok alapján pedig az jön ki, hogy 1992-ben a brit sokkalta jobban dominált a kvalifikáció során, mint a még csak 24 esztendős pilóta.

Összevetve a 14-14 első rajtkockát érő időt elképesztő számadat jön ki: míg Vettel átlagban három tized másodpercet vert a második leggyorsabb autóra, addig Mansell közel egyet, kilenc tizedet. Ehhez jön az is, hogy Silverstone-ban a brit csapattársának közel két másodpercet adott az időmérőn, utána pedig Ayrton Senna következett a McLarennel 2,7 másodperc különbséggel.

Mansell Spában iskolázta le leginkább a mezőnyt, 2.198-at adott a másodiknak, Vettel eddig 0.778-al volt a legjobb, még az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. Legutóbb Abu-Dzabiba már csak kilenc ezreden múlt az első helye.

Pirossal Mansell tizennégy pole-ideje, kékkel Vettelé látható az alábbi grafikonon:

Forrás: f1fanatic.co.uk

Érdekesség, hogy a két csodaautóhoz, a Williams FW14B-es és a Red Bull RB7-es modelljéhez is köze volt Adrian Newey tervezőzseninek. Előbbi autó 1992-ben átlagban 1,1 másodperccel volt jobb a mezőny második leggyorsabb kocsijánál, a Red Bull esetében már kisebb a differencia, három tized másodperc.

Mansell anno tizenhat futamból szerezte meg a tizennégy pole-t, Vettelnek ehhez idén tizennyolc versenyre volt szüksége, ugyanakkor Brazíliában rekordot dönthet, ha tizenötödjére is megszerzi az első rajtkockát. A brit végül 108 ponttal lett világbajnok, csapattársa, Ricardo Patrese 56 egységgel lett a második. Vettel idén eddig 374 egységnél jár, a második helyen tanyázó Jenson Buttonnek 255 van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik