Forma-1

Ecclestone Ázsiában dobná tőzsdére az F1-et

Borsik Richárd
Borsik Richárd

2011. 11. 21. 15:20

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone a sportág tulajdonjogainak eladását a tőzsdén keresztül oldaná meg.

Bár a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló CVC befektetési csoport még idén tavasszal kizárta az eladást, amikor az azóta Nagy-Britannia egyik legnagyobb sajtótörténeti botrányába keveredett News Corp vevőként jelentkezett, az F1-et igazgató Bernie Ecclestone egy friss interjúban ennek lehetséges módjáról spekulált.

Az F1 uraként ismert kisember úgy tudja, hogy a tulajdonosok most mégis az eladáson gondolkodnak, ő maga pedig úgy véli, hogy ebben az esetben a CVC jobban járna, ha a tőzsdén próbálkozna, mint ha egy külön vevőt keresne:

“Ha ma szeretnék megszabadulni a cégtől, akkor a szingapúri vagy a hongkongi tőzsdére vinném. Jobb lenne Szingapúrban piacra dobni a papírokat, mint egyben eladni a társaságot” – mondta a Daily Telegraph vasárnapi számában.

Az F1 tőzsdei bevezetése már a kilencvenes évek végén is felmerült, de a részvények londoni bevezetése a különböző versenyszabályok korlátozásai, az Európai Bizottság vizsgálata után elhasalt. Az elmúlt tíz évben azonban Ázsia egyre nagyobb súllyal jelent meg az F1-ben, így az ottani piacon mára megfelelő lenne az érdeklődés és az EU vagy más hasonló, “belebeszélő” szervezet híján a piacra vitel is könnyebben menne.

És hogy a korábban az eladást kizáró CVC most miért akarna szabadulni az F1-től? A befeketői csoport számára egyre kínosabb az év elején kirobbant vesztegetési ügy, amelyben a vádak szerint Ecclestone 2005-ben több tízmillió eurós összeggel vett rá arra egy bankárt, hogy saját munkaadóját, a Bayerische Landesbankot megtévesztve áron alul adassa el az F1-ben bírt tulajdonrészét a CVC-nek.

Az ügy Németországban már a bírósági szakaszba jutott, egy másik volt jogtulajdonos pedig Nagy-Britanniában is pert indított Ecclestone ellen és mostanra a brit adóhatóság figyelmét is felkeltette a korrupciógyanús történet, hivatalból is vizsgálódni fognak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.