Forma-1

Gundel Takácsé legyen a Forma-1 is?

Az egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetőre, Gundel Takács Gáborra bízná a Forma-1-es közvetítést olvasóink java része.

A Sport24 legújabb szavazása a száguldó cirkuszról szólt. Már beszámoltunk róla, hogy minden valószínűség szerint a Magyar Televízióra kerül át a Forma-1 közvetítése 2012-ben, így az RTL Klub búcsúzik Vetteléktől.

Ez persze még nem 100 százalék, de a királyi tévé elkötelezett híve annak, hogy megszerezze a nagy érdeklődésre számot tartó sportesemények sugárzási jogát. Éppen tíz évvel ezelőtt vesztette el az F1-et az MTV, akkor ez nagy trauma volt, de tulajdonképpen egy sorozat kezdete, hiszen ma már a csapatsportágak vagy épp a Bajnokok Ligája sem a közszolgálati adón fut.

Az MTV 1976-ban közvetített először a Formula 1-es sorozatból, sokáig Dávid Sándor, majd Palik László neve fémjelezte a vasárnapi hétvégéket. Na, meg Frankl Andrásé, Knézy Jenőé, az utolsó időszakban Mezei Dánielé.

Dávid Sándor 1984-es közvetítése a dijoni futamról:

2002-től az RTL Klubon futnak a futamok, eleinte itt is Palikot bízták meg a közvetítéssel (állandó partnere, Héder Barna a stúdióban vezette a kísérőműsort). Később Czollner Gyula ült Palik mellé, majd helyére, miután a rutinos riporter szerepet kapott a Hungaroring Zrt. vezetésében. Szabó Róbert és Wéber Gábor, újabban pedig Walter Csaba segíti „Gyuszi” munkáját.

A sportág nagyon népszerű a magyar sportszeretők körében, éppen ezért – mint ahogy a labdarúgás esetében – a legtöbbünk véleményt formál a szpíkerekről. Palik ugyanúgy az idegeire megy egyeseknek, mint ahogyan Czollner.

Akadnak olyan szófordulatok, amelyek ma már közmondássá alakultak, az egyik példa főszereplője az Arrows-zal sokáig az 1997-es hungaroringi futamon élen álló Damon Hill, aki egyszer csak eltűnt… De hogy hová (legfőképpen miért), ma sem tudjuk, mindenesetre a futamot Jacques Villeneuve nyerte akkor. Csak azért sem ezt idézzük fel (na, jó, tessék: IDE KATT), hanem egy 2009-es melbourne-i futamot:

Palik László emeli fel a hangját (amúgy jogosan):

Itt pedig Czollner Gyula – egy nem mindennapi pillanatban:

Csatornaváltáskor mindig megfogalmazódik, vajon ki viszi tovább a közvetítéseket. Vannak újságírók, akik teljesen szabadúszók, Hajdú B. István például egy időben közvetített a TV2-n (BL), a Viasaton (kézilabda) és a Magyar Rádióban. Maga Gundel Takács Gábor, szavazásunk győztese is volt egy időben két csatorna dolgozója.

Gundel Takács a Játék Határok Nélkül televíziós játék vezetésével lett igazán ismert:

A voksoláson egyébként sokáig a jelenleg a közszereplést mellőző Palik László vezetett magabiztosan (végül 33 százalékot kapott), pár nappal ezelőtt viszont Gundi fordított (a voksok 41 százalékát kapta). Czollner Gyula végzett a harmadik helyen (12 százalék), a jolly jokerként bedobott Somodi Dia pedig a negyediken (10 százalék). Úgy tűnik, a nők ezen a téren semmiképpen sem veszélyeztetik a férfiak egyeduralkodását.

Hogy végül ki lesz a befutó, nem tudjuk. Egy biztos. Forma-1, Magyar Nagydíj és televíziós közvetítés jövőre is lesz.

Ez a mondat pedig itt a kockás zászló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik