Forma-1

Kubica év közben is visszajöhet

A Lotus Renault egyelőre nem tud dűlőre jutni Robert Kubicával a 2012-es visszatéréséről, de állítólag a lengyel idény közben is volán mögé ülhet.

Egyre valószínűtlenebbnek látszik, hogy a februárban súlyos ralibalesetet Robert Kubica a 2012-es idény elején visszatérhet a Forma-1-be. A Lotus Renault főnöke, Eric Boullier azt mondja, ő tényleg visszavárja a lengyelt, de egyelőre elég lehetetlen a helyzet.

“A legfrissebb, amit mondani tudok az az, hogy Robert egyelőre nem tud határidőt mondani, ezért ki kell dolgoznunk valami kommunikációs tervet. Természetesen visszavárjuk őt. Ha csak az idény közben, hát miért ne? Vannak feltételek, amelyeket meg kell tárgyalnunk, meg kell beszélnem a menedzserével, mi lesz, ha jönni tud, mi lesz, ha azt mondja, nem tud már visszatérni” – mondta a francia az Autosportnak Abu-Dzabiban.

“Türelmes vagyok, mert morálisan elkötelezett vagyok Robert iránt, fontos a számunkra. Ha van olyan forgatókönyve, amely szerint visszatérhet, akár az idény közben is, akkor én próbálom megvalósítani, de ennél többet nem tehetek.”

Boullier elárulta, hogy a kommunikáció terén nem teljesen elégedett Kubicával, de ezt annak a számlájára írja, hogy a lengyel maga is csalódott lehet, amiért nem olyan jól halad a felépüléssel, mint remélte.

“Ha senkivel sem akar beszélni, akkor mit mondhatnék? Nincs gond a kommunikációval most, a gond októberben volt, kulcsfontosságú lett volna ahhoz, hogy biztosak lehessünk a februári visszatérésében. Sajnos még mindig nem áll készen, ezért tűnt el, keményen dolgozik. De október kulcsfontosságú lett volna a jövő évi terveinkhez, ha már az első versenyen az autóban akartuk volna tudni.”

A csapatfőnök ugyan nem örülne neki, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Kubica nem is akar hozzájuk visszatérni, felépülése esetén más csapatnál, mondjuk a Ferrarinál keres magának helyet.

“Ugyan üzlet az F-1, mi elkötelezettek vagyunk iránta, de ha ő ezt választja, akkor azt csinál, amit akar. A szerződés az év végén lejár, szóval az ő dolga, mit tesz. Mi fairek voltuk, de ha ő máshol akar versenyezni, rendben. De nem hiszem, hogy jobb helyet találhatna nálunk.”

A csapat az abu-dzabi versenyhétvégén a pénteki szabadedzésen kipróbálta a tartalékos Romain Grosjeant és a GP2-bajnok jó benyomást tett Boullier-ra. A főnök B-tervként mindenképp számol a francia pilótával.

“Úgy gondolom, jól teljesített. Képes volt gyorsulni, jó köridőket hozott, és meglepően jók voltak a visszajelzései. Ez persze csak az első edzése volt, szerintem jó volt a tempója, de majd meglátjuk Interlagosban. Talán már készen áll az F1-re. Mindenképpen tervezünk vele az egyik forgatókönyvünkben.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik