Forma-1

Hamilton nyerte az Abu Dzabi Nagydíjat

Sebastian Vettel kiesett az első körben, így az élre álló Hamilton nem engedte ki a kezéből a győzelmet Abu Dzabiban.

Ahogyan az lenni szokott, a pole pozícióból induló Sebastian Vettel jól jött el a rajtnál, de a második kanyar után túlságosan ráment a rázókőre, és levált a gumi a jobb hátsó felnijéről. Be kellett jönnie kereket cserélni, ám a boxban kiderült, a felfüggesztése is eltört, a világbajnok így kiesett.

Először fordult elő, hogy a Red Bull német pilótája idő előtt búcsúzott egy 2011-es futamról, vigasztalhatatlan is volt a boxban. Ennek persze örült a brit Lewis Hamilton, aki így vezette a futamot a jól rajtoló Fernando Alonso és Jenson Button előtt. Webber, Massa és Rosberg volt a további sorrend.

Hamilton folyamatosan a leggyorsabb körökkel bizonyította, mindenképp nyerni szeretne Abu Dzabiban. A középmezőnyben a Force Indiák (Di Resta Buemivel előzgette egymást) és a Sauberek mutattak be sorozatos előzéseket, később pedig Mark Webber tett meg mindent azért, hogy megelőzze Jenson Buttont. A 15. körben sikerült egy pillanatra, de az angol aztán visszaelőzte az ausztrált.

A 18. körben folytatódott a Red Bull vesszőfutása, ugyanis Mark Webber kerékcseréjét eltotojázták, nagyjából hat másodpercet vesztett, így Felipe Massa megelőzte. A 21. percben kiesett a Toro Rosso pilótája, Sebastian Buemi, így mindkét Sebastian búcsúzott Abu Dzabitól.

A futam felénél már lehetett látni, hogy nem lehet látni, elkezdett sötétedni és a hőmérséklet is folyamatosan csökkent. Button-Massa-Webber volt a sorrend a 3-4-5. helyen, a három pilóta nagy harcot vívott egymással. Az idővel is vívtak, elvégre az előzési zónában csak egy másodpercnél kisebb különbség esetén lehet kinyitni az állítható hátsó szárnyat. Massa és Webber csatájában beleszólt Maldonado és Algersuari, akik nem engedték el a gyorsabb párost, így a ferraris meglóghatott az ausztrál elől, és mindkettejükkel szemben így tett Jenson Button. Maldonado már korábban is kapott egy áthajtásos büntetést sebességtúllépés miatt.

12 körrel a vége előtt Fernando Alonso kijött a boxba, ekkor már Lewis Hamilton túlvolt a kerékcseréjén. A spanyol 20 másodperces előnnyel a zsebében jött ki, de végül a brit mögé tudott csak visszamenni. Ezzel eldőlt a győztes személye.

A hajrára érve az volt a kérdés, vajon Mark Webber kijön-e még kereket cserélni, a harmadik helyen haladt és folyamatosan gyorsult a Red Bull versenyzője. Kijött, így már nem volt esélye a dobogóra kapaszkodnia.

A győzelmet tehát Lewis Hamilton szerezte meg Fernando Alonso és Jenson Button előtt.

Eredmény – Abu Dzabi Nagydíj
1. Lewis Hamilton (McLaren)
2. Fernando Alonso (Ferrari)
3. Jenson Button (McLaren)
4. Mark Webber (Red Bull)
5. Felipe Massa (Ferrari)
6. Nico Rosberg (Mercedes)
7. Michael Schumacher (Mercedes)
8. Adrian Sutil (Force India)
9. Paul Di Resta (Force India)
10. Kamui Kobajasi (Sauber)
11. Sergio Perez (Sauber)
12. Rubens Barrichello (Williams)
13. Vitalij Petrov (Renault)
14. Pastor Maldonado (Williams) 
15. Jamie Algersuari (Toro Rosso)
16. Bruno Senna (Renault) 
17. Heiki Kovalainen (Lotus)
18. Jarno Trulli (Lotus) 
19. Timo Glock (Virgin)
20. Vitantonio Liuzzi (HRT)
A világbajnokság állása a 18. futam után:
1. Sebastian Vettel (már világbajnok) 374 pont
2. Jenson Button 255 pont
3. Fernando Alonso 245 pont
4. Mark Webber 233 pont
5. Lewis Hamilton 227 pont
A konstruktőri verseny állása:
1. Red Bull 607 pont
2. McLaren Mercedes 482 pont
3. Ferrari 353 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik