Forma-1

Szorul a hurok Ecclestone nyaka körül

A Forma-1 jogainak 2005-ös eladását érintő vesztegetési ügyben állítólag hazudott a sportág ura.

Az év elején derült ki, hogy a Forma-1 jogainak 2005-ös eladása körül gyanús dolgok történtek a háttérben. A német hatóságok szerint egy Gerhard Gribkowski nevű bankár akkori munkaadóját, a Bayerische Landesbankot megtévesztve áron alul, 2,8 milliárd dollár helyett “csak” 814 millióért adatta el az F1 jogaiban bírt 47 százalékos tulajdonrészét a mai tulajdonosnak, a CVC-nek, amiért 44 milliós “hálapénzt” kapott Bernie Ecclestone-tól.

Ecclestone – aki egyébként ma tanúskodik az ügyben Münchenben – korábban tagadta a csúszópénzt, majd később azt állította, hogy nem jutalomként adta az Gribkowskinak, épp ellenkezőleg, a bankár megzsarolta, ezért fizetett neki.

Az F1 uraként ismert angolt az ügy napvilágra kerülése után hazájában, Nagy-Britanniában is bíróság elé citálták, ugyanis egy másik akkori résztulajdonos, a Constantin Medien szerint nekik is veszteséget okozott a jogok áron aluli eladása, szerintük 171 milliós bevételtől estek el.

A Daily Telegraph által látott, az utóbbi ügyhöz kapcsolódó bírósági dokumentumok szerint azonban Ecclestone nem mondott igazat, a bizonyítékok mind arra mutatnak, hogy nem zsarolás hatására fizetett Gribkowskinak, hanem ő kezdeményezte a vesztegetést.

A németországi és a hazai bírósági ügyekben felmerült történések, állítólagos pénzmozgások egyébként már a “brit APEH”, az HMRC érdeklődését is felkeltették, hamarosan ebből az irányból is vizsgálatra és kínos kérdésekre számíthat az F1 ura.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik