Forma-1

Egyszer véget ér majd a Vettel-uralom

A Mercedes motorsportfőnöke szerint Sebastian Vettel fölénye ellenére is izgalmas a szezon, a német sikersorozata pedig egyszer úgy is megszakad.

Míg Sebastian Vettel 2010-ben úgy szerezte meg első bajnoki címét, hogy egészen a szezonzáróig egyszer sem vezette a bajnokságot, a német idén tarol, az eddigi 14 versenyhétvégén 11 pole-t és 10 futamgyőzelmet gyűjtött, Japánban egyetlen pontot kell szereznie a címvédéshez.

A bajnoki címért idén szinte nem is folyt küzdelem, Vettel Michael Schumacher csúcséveihez hasonló fölénnyel aratott, de Schumi mai főnöke, a mercedeses Norbert Haug hangsúlyozza, hogy ezzel együtt sem unalmas év 2011, sőt.

“Nem hiszem, hogy az idény nem érdekes, sőt úgy gondolom, hogy minden idők egyik legizgalmasabb éve, pedig láttam már egyet s mást. A Pirelli és a DRS is jól teszi a dolgát, sok meglepetés volt.

Kanadában például Jenson Button utolsó volt, aztán megnyerte a versenyt, egyszer csak mindenki másnál két másodperccel jobb köröket ment, de sorolhatnám még órákig” – magyarázta a Mercedes motorsportfőnöke.

Haug egyébként azt állítja, hogy Vettel nagyon is megérdemli a sikert: “Sebastian valóban egy igazán különleges srác, igazi tehetség. Régről ismerem, még a DTM Formula BMW-s betétfutamairól.

Aztán ott volt a Forma-3-ban Paul di Restával. Nagyon sokat tanult, igazán összeszedett, intelligens srác, sokat követel, de egy nagyon kedves fickó. Le a kalappal előtte! Nagyszerű, minden egyes pontot megérdemel!”

A német Vettel kiválóságának elismerése mellett is figyelmeztet azonban, hogy a hamarosan kétszeres bajnokká váló pilóta sem uralja majd örökké az F1-et, ettől nem kell tartani.

“Mindig is előfordult ilyen-olyan uralom az F1-ben. Ott voltak a Williams-idők, aztán emlékeszem a McLaren-Mercedes-időszakra, amikor a Ferrarival harcoltunk, most pedig a Red Bull ideje jött el Sebastiannal és Markkal (Webber), aki szintén jó munkát végez.

De a dominancia sem tart örökké, ezt jól tudjuk a múlt alapján.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik