Forma-1

Hullámvasúton a Sauber

Kamui Kobajasi szerint az évet jól kezdő Sauber mostanában eléggé megtorpant, de a japán bízik benne, hogy a hajrában még magukra találnak majd.

A Sauber ragyogóan kezdte a 2011-es idényt, hiszen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon mindkét pilóta a top10-ben végzett, igaz, egy apró műszaki szabálytalanság miatt a pontjaikat elvették. A melbourne-i forma azonban nem egyszeri villanás volt, hiszen a valenciai verseny kivételével a svájci csapat a Német Nagydíjig bezárólag minden alkalommal pontot szerzett.

Azóta már nem ilyen sikeres az alakulat, az elmúlt négy futamon mindössze egy 10. hely jött össze, Sergio Perez legutóbb, Szingapúrban hozott egyetlen pontocskát, a Force India Olaszországban megelőzte a Saubert a konstruktőri küzdelemben, a múlt hétvégén pedig még növelte is előnyét.

Kamui Kobajasi nem tagadja, hogy az utóbbi időben kevésbé jók, de ezzel együtt nincs túlságosan kiábrándulva:

“Mindenképpen versenyképesebbek vagyunk, mint tavaly. Elképesztően indult az év Melbourne-ben és azóta is volt jó néhány jó futamunk, amelyeken versenyképesek voltunk. Számomra Monaco és Montreal volt a csúcspont.”

“De máskor küszködtünk is. Melbourne-ben 10 pontot veszítettünk a kizárás miatt, Törökországban és Barcelonában defektjeim voltak, a sebességváltómmal pedig Silverstone-ban és nem olyan rég, Monzában volt baj. Hozzávehetjük azt is, hogy a fejlesztéseink se hozták mindig az elvárt javulást, szóval felemás idényünk van, egyszer fent, egyszer lent, de még nincs vége!” – magyarázta.

 

A japán egyébként egyénileg is egy kicsit gyengült, az elmúlt négy időmérőn mindannyiszor kikapott az újonc Pereztől, és ahogy már írtuk a mexikói újonc hozta a pontot is.

Az F1 jelenlegi egyetlen japánjaként induló Kobajasi amúgy nagyon izgatott a hazai versenye előtt, úgy gondolja, jól jön majd a jövő heti szuzukai futam a márciusban komoly katasztrófa sújtotta hazájának.

“Igen, egyértelműen így van! A nagydíj igazán eseményszámba megy Japánban, pozitív dolog az emberek és az ország számára, már csak azért is, mert a nemzetközi figyelem is felénk fordul. Az embereknek örömet okoz, nagyon szeretik a Forma-1-et. Szóval a tragédia ellenére megyünk és versenyzünk most is, ugyanúgy, mint a korábbi években.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik