Forma-1

Vettel nyert, de még nem világbajnok

Sebastian Vettel nyerte a Forma-1 Szingapúri Nagydíját, ám mögötte Jenson Button és Mark Webber végzett, így még nem nyerte meg a világbajnokságot.

Sebastian Vettel az élen maradt a rajtot követően, középen pedig Mark Webber és Lewis Hamilton olyannyira el volt foglalva egymással, hogy boldog boldogtalan megelőzte a kettőst. Az ausztrál aztán később Fernando Alonsót előzte meg egy látványos csata végén, míg Hamilton a másik ferrarissal, Felipe Massával vívott ádáz csatát.

A brit aztán a 11. körben hátulról belement a brazilba, neki az első szárnya rongálódott meg, Massa pedig defektet kapott, ráadásul épp a karika elején voltak kint a bokszban és mehettek újra. Hamiltont aztán a versenybírák hibásnak is találták az esetnél, így kapott egy áthajtásos büntetést is.

Hamilton és Massa afférja:

 

Vettel mindeközben magabiztosan körözgetett az élen, mögé pedig felzárkózott Jenson Button és Alonso. A versenytáv feléhez közeledve aztán a két Mercedes kavarta fel az állóvizet, előbb Nico Rosberg csatázott nagyot Sergio Perezzel, a német kitette a mexikóit a pályáról, aki miután visszatért, Michael Schumcherrel keveredett össze. Olyannyira, hogy a hétszeres világbajnok ráment a Sauber hátrsó kerekére, ami feldobta őt a levegőbe és a falnak csapódott. Mivel versenygépe összetört, jöhetett be a biztonsági autó, ami azt jelentette, hogy ezúttal sem úsztuk meg a Szingapúri Nagydíjat safety car nélkül.

Így állt röppályára Schumacher:

A továbbiakban szép csendben csordogált a futam, Hamilton előzgetett középen, majd a végén amiatt izgulhattunk, hogy Button befogja-e az élen álló Vettelt. A britnek aztán nem jött be a bravúr – pedig párszor a lekörözöttek szépen feltartották a címvédőt -, majd Jaime Alguersuari csapta oda autóját a falhoz, a verseny pedig véget ért, a német nyert. Vasárnap az első tízbe még Button, Webber, Alonso, Hamilton, Paul di Resta, Rosberg, Sutil, Massa és Perez fért még be.

A Red Bull fiatal német pilótája pályafutása során először diadalmaskodott Szingapúrban, a világbajnoki duplázástól pedig matematikailag egyetlen pontocska választja el és még öt futam van hátra. Legközelebb Japánban randevúzik a mezőny. Vettel egyébként idénybeli kilencedik futamgyőzelmét aratta, ez minden idők harmadik legjobb teljesítménye egy szezonban. Az első két helyen Schumacher áll 13, illetve 11 első helyezéssel, vagyis az ifjú titán akár még az éllre is állhat ebben a mutatóban.

Eredmény – Szingapúri Nagydíj
1. Vettel Red Bull-Renault 1h59:06.537
2. Button McLaren-Mercedes + 1.737
3. Webber Red Bull-Renault + 29.279
4. Alonso Ferrari + 55.449
5. Hamilton McLaren-Mercedes + 1:07.766
6. Di Resta Force India-Mercedes + 1:51.067
7. Rosberg Mercedes + 1 kör
8. Sutil Force India-Mercedes + 1 kör
9. Massa Ferrari + 1 kör
10. Perez Sauber-Ferrari + 1 kör
11. Maldonado Williams-Cosworth + 1 kör
12. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
13. Barrichello Williams-Cosworth + 1 kör
14. Kobayashi Sauber-Ferrari + 2 kör
15. Senna Renault + 2 kör
16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 kör
17. Petrov Renault + 2 kör
18. D’Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 kör
19. Ricciardo HRT-Cosworth + 4 kör
20. Liuzzi HRT-Cosworth + 4 kör
21. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 5 kör
Kiesett: Trulli a 48., Schumacher a 29., Glock a 10. körben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik