Forma-1

Indiai Nagydíj: fizetnek a csapatok helyett

Az Indiai Nagydíj szervezői ígéretet tettek arra, hogy kifizetik a csapatok helyett a hajthatatlan állami szervek által a beutazáskor elvárt vámokat.

A Forma-1-es csapatok jó ideje aggódva gondoltak a közelgő első Indiai Nagydíjra, ugyanis a sportminisztérium nem nyilvánította országos jelentőségű sporteseménynek a versenyt, és így nem adott felmentést a technikai eszközök behozásáért elvárt vámok alól.

A csapatok szervezetének (FOTA) elnöke, Martin Whitmarsh pár hete felvetette, hogy akár bojkottálják is a futamot, ha a vámok meg nem fizetése miatt esetleg eljárás várhat rájuk Indiában, de a versenyt szervező Jaypee Sports International (JPSI) most nagyvonalú és persze a saját érdekeiket is védő megoldással állt elő: fizetnek a csapatok helyett.

“A JPSI élvezi a kormányzat, a sportminisztérium és a vámszervek támogatását. Elvben már megegyeztünk egy elkülönített vámterület kialakításáról az Indiába ideiglenesen behozott F1-es felszereléseket illetően. Ha szükséges, a JPSI kifizeti a törvényekben foglalt vámokat és adókat az importra. A felszerelések becsült értéke 1,5 milliárd rúpia (31,5 millió dollár), a várható illeték pedig 80 millió rúpia (1,7 millió dollár) lesz” – közölte a főszervező, Sameer Gaur.

Az indiai sportminisztérium korábban a brit nemzetközösségi játékok és a krikett-világkupa esetében is megadta azt a felmentést, amit az F1 esetében most visszatartott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik