Forma-1

A Williamsnek a tőzsdén sem megy

Az F1-es istálló tavasszal vitte a tőzsdére a csapat részvényeinek negyedét, de a siralmas 2011-es szereplés finoman szólva sem növelte a papírok értékét.

A Williams tavasszal döntött úgy, hogy a csapat részvényeinek 24 százalékát – az egyik alapító, Patrick Head részét – piacra dobja a frankfurti értéktőzsdén.

A papírok nem is kezdtek túl erősen, de mostanra már drasztikusan vesztettek értékükből: az F1 gazdasági-politikai hátterének szakértője, Christian Sylt megnézte, hogy is állnak a Williams részvényei, és megállapította, hogy az elmúlt hat hónapban összesen 38,5 százalékot gyengültek.

Az értékcsökkenésbe biztosan belejátszott az újabb európai pénzügyi krízis, de az ok elsősorban a csapat siralmas szereplése lehet: a Williams több mint harmincéves története során soha nem teljesített olyan gyengén, mint 2011-ben, 12 futam után mindössze 5 pontocskájuk van. Nem csoda, hogy nem kapkodnak értük.

Ami még aggasztóbb lehet, hogy a pocsék idény a jövőt is meghatározza, hiszen ki akarna egy vesztes csapatban tulajdonrészt, melyik szponzor számára lehet vonzó egy olyan alakulat, amely csak a 2010-es újoncokat tudja verni. A csapat volt marketingfőnöke is így látja.

“A Williams részvényeinek pocsék helyzete egy reménytelen és nem egy magabiztos csapatot mutat, pedig az önbizalom kulcsfontosságú, amikor valaki pénzt szeretne a szponzoroktól” – mondta Scott Garrett.

A grove-i alakulat piacképtelensége mellett az eredmények közvetlenül is húsba vágóak a Williams számára, ugyanis a gyakorlatilag csak a versenyzésből élő csapat fő bevételi forrása az év végén szétosztott F1-es nyereség, ez pedig igen sovány lesz, ha kilencedikként végeznek a konstruktőri bajnokságban. Míg a 2010-es 6. helyért a Williams hozzávetőleg 59 millió dollárt kapott, ha idén ott végeznek, ahol most állnak, ez csak körülbelül 17 millió lesz, írja Sylt a Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik