Forma-1

Csapatutasítás a Mercedesnél?

Gerhard Berger szerint nem kellett volna Nico Rosberget háttérbe szorítani a Forma-1-es Belga Nagydíjon a hétszeres világbajnokkal szemben.

Az egykori Ferrari-, McLaren- és Benetton-pilóta, a Toro Rosso volt főnöke, Gerhard Berger szerint a Mercedes hibát követett el, amikor a Belga Nagydíj hajrájában látszólag a húszéves F1-es jubileumát ünneplő Michael Schumacher előbbre juttatása kedvéért üzemanyag-spórolásra utasította az egy hellyel előrébb autózó Nico Rosberget.

“Nem kellett volna a reklámfotó kedvéért ezt tenni. A jelenlegi helyzetben a Mercedestől óriási hiba ilyen stratégiákhoz folyamodnia. Inkább azon kellene gondolkodniuk, hogyan építsenek nyerő autót” – mondta az osztrák a Servus TV műsorában nyilatkozva.

Bár a köridők egyébként nem támasztják alá, hogy Rosberg jelentősen visszavett volna, hogy az 5. helyre engedje Schumachert, ha mégis így volt, lehet más magyarázat is a cserére.

Nyilvánvaló, hogy a konstruktőri bajnokság szempontjából teljesen mindegy volt a csapatnak, hogy a pilóták milyen kombinációban szerzik meg az 5-6. helyért járó pontokat, az egyéni küzdelemben azonban már lehetőséget adott a kozmetikázásra, véli a veterán szakíró, Joe Saward.

Az angol azt feltételezi, hogy nem is elsősorban Schumi ünnepi futama kedvéért juttatták őt előre, adtak neki pluszpontokat, hanem azért, hogy egyéniben egymás mellé kerüljön a két pilóta, és így az anyacég stuttgarti igazgatótanácsánál ne azt kérdezgessék, megéri-e a hétszeres bajnokot alkalmazni, ha még Nick Heidfeld és Vitalij Petrov is veri – így állt ugyanis a helyzet Spa előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik