Forma-1

Átalakulhat a pénteki F1-es menetrend

Finn sajtóértesülés szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke 2012-től három pénteki szabadedzést szeretne, az elsőn csak a csapatok tesztpilótái vezetnének.

A finn Turun Sanomat híre szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a versenyhétvégék pénteki napjának megreformálására készül. Jean Todt a fiatal, feltörekvő tartalékosoknak szeretne lehetőséget adni.

Mivel 2009 óta a Forma-1-es csapatok nem tesztelnek az idény közben, így a fiatal tartalékos és tesztpilótáknak gyakorlatilag nincs lehetősége F1-es tapasztalatokat gyűjteni, csakis a téli ifjoncteszten vezethetnek.

2012-ben ugyan lesz egy idény alatti teszt az első európai futam előtt, de minden bizonnyal azon is az állandó pilóták vezetnek majd, hiszen a csapatok a fejlesztésre koncentrálnak, ezért az FIA elnöke szeretné úgy átszervezni a versenyhétvégék pénteki napját, hogy a fiatalok is rendszeresen lehetőséghez jussanak. Az elnök a jelenlegi két másfél órás szabadedzés helyett három egyórás edzést akar, amelyek közül az elsőn csakis a tartalékosok, tesztpilóták vezethetnének.

A Turun Sanomat már azt is tudni véli, hogy a McLaren a DTM-es Gary Paffettet, a Ferrari pedig a GP2-es Jules Bianchit küldené pályára péntekenként, míg az Italiaracing szerint a Mercedes GP a szintén a DTM-ben versenyző Christian Vietorist gyakoroltatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik