Forma-1

Mikor lesz világbajnok Vettel?

Nem kell nagy csoda hozzá, hogy Sebastian Vettel már öt futammal a vége előtt, a Szingapúri Nagydíjon megnyerje második F1-es bajnoki címét.

Mivel a riválisok megint “rossz kombinációban” értek el eredményeket, Sebastian Vettel pedig győzött a múlt hétvégi Belga Nagydíjon, a Red Bull német pilótája újabb lépéssel közelebb került második bajnoki címéhez.

A címvédő pillanatnyilag 259 ponttal áll – ez már több, mint amennyit tavaly összesen gyűjtött -, mögötte csapattársa, Mark Webber 92 pontos lemaradással második, Fernando Alonso 102 pont hátránnyal 3., Jenson Button 110, Lewis Hamilton 113 pont hátránnyal áll a 4-5. helyen.

Ha a hét győzelemmel álló Vettel a következő két versenyen 33 ponttal többet tud szerezni csapattársánál, Webbernél, akkor Szingapúrban végleg eldől a 2011-es bajnokság, hiszen a maradék öt futam maximális eredménye, 125 pont sem lenne elég a megfogásához. Ehhez elég lenne egyetlen Webber-nullázás és az, hogy a másik versenyen az ausztrál ne legyen 2. Vettel mögött, feltéve, ha a német mindkétszer nyer.

Bár gyakorlatilag elképzelhetetlen, de ha a fenti riválisok közül valaki a maradék 7 futamot mind megnyerné, a németnek Webberrel szemben akkor is elég lenne átlagosan negyedikként beérnie (versenyenként 12 pontot gyűjtenie), hogy ő győzzön, míg a másik hárommal szemben már hat alkalommal az 5. és egyszer egy jobb helyezés is elég lenne a sikerhez.

Természetesen ilyen arányok mellett a fenti fejtegetés már inkább csak játék a számokkal, az egyetlen komoly kérdés tényleg csak az lehet, hogy Vettel mikor lesz minden idők legfiatalabb kétszeres bajnoka, és nem az, hogy megverheti-e még valaki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik