Forma-1

Vettel indul az első helyről Belgiumban

Az eső miatt izgalmakat hozó Forma-1-es időmérő edzésen újra a Red Bull világbajnoka indulhat az élről, ezúttal a Belga Nagydíjon.

Összefoglaló:

Ezúttal sem szakadt meg a Red Bull parádés sorozata: ebben az évben még nem tudták megverni az osztrák istállót az időmérő edzéseken. Az utolsó előtti pillanatban a Maldonadót autójával megpaskoló Hamilton volt a vezető pozícióban, de közvetlenül utána a világbajnoki címvédő Vettel megelőzte.

A Red Bull-lal szerződést hosszabbító, születésnapos Mark Webber jött be a harmadik helyre. A pályafutása 20. Forma-1-es szezonját ünneplő Michael Schumacher már közvetlenül az első időmérő szakasz után kicsúszott, így az utolsó helyről indulhat.

Kérdés, hogy Liuzzi, D’ambrosio és Ricciardo elindulhat-e holnap a viadalon, ők ugyanis a 107 százalékos szabály szerint nem tehetnék ezt meg, idejük nagyon gyenge volt.

A legkellemetlenebb meglepetés Jenson Button 13. helye, a csapat elrontotta a brit edzését.

Később aztán kiderült: a versenybíróság öt hellyel hátrébb sorolta Pastor Maldonadót, így a venezuelai csak a 21. helyről indulhat. Hamiltont nem büntették meg…

Az időmérő végeredménye
1. Sebastian Vettel – Red Bull-Renault 1:48.298
2. Lewis Hamilton – McLaren-Mercedes 1:48.730
3. Mark Webber – Red Bull-Renault 1:49.376.
4. Felipe Massa – Ferrari 1:50.256
5. Nico Rosberg – Mercedes 1:50.552
6. Jaime Alguersuari – Toro Rosso-Ferrari 1:50.773
7. Bruno Senna – Renault 1:51.121
8. Fernando Alonso – Ferrari 1:51.251
9. Sergio Perez – Sauber-Ferrari 1:51.374
10. Vitaly Petrov – Renault 1:52.303
11. Sebastien Buemi – Toro Rosso-Ferrari 2:04.692
12. Kamui Kobayashi – Sauber-Ferrari 2:04.757
13. Jenson Button – McLaren-Mercedes 2:05.150
14. Rubens Barrichello – Williams-Cosworth 2:07.349
15. Adrian Sutil – Force India-Mercedes 2:07.777
16. Pastor Maldonado – Williams-Cosworth 2:08.106
17. Heikki Kovalainen – Lotus-Renault 2:08.354
18. Paul di Resta – Force India-Mercedes 2:07.758
19. Jarno Trulli – Lotus-Renault 2:07.773
20. Timo Glock – Virgin-Cosworth 2:09.566
21. Jerome D’Ambrosio – Virgin-Cosworth 2:11.601
22. Vitantonio Liuzzi – HRT-Cosworth 2:11.616
23. Daniel Ricciardo – HRT-Cosworth 2:13.077
24. Michael Schumacher – Mercedes idő nélkül


Az edzést követő élő szöveges tudósításunkat az alábbiakban olvashatod vissza!

A végén még mindenki ment egy gyors kört, amely után kialakult a végső sorrend: Vettel-Hamilton-Webber-Massa-Rosberg-Algersuari-Senna-Alonso-Perez-Petrov lett a sorrend.

Sergio Perez az élen három és fél perccel a vége előtt! De Webber azonnal visszavette az átmeneti pole pozíciót, Vettel a második, Hamilton a harmadik. A pálya flyamatosan javul, így az lehet a végső győztes, aki a leintés előtti utolsó pillanatban még áthaladhat a célvonalon és mért kört futhat.

5 perccel a vége előtt Webber-Massa-Alonso-Perez volt a sorrend.

Már lágy gumikkal jönnek ki a pilóták, Massa rögtön ki is csúszott. Most épp nem esik az eső.

Közben aztán kiderült, a McLaren túl hamar hívta ki Buttont a második szakaszban, annak ellenére, hogy a Magyar Nagydíj győztese még meg is kérdezte kollégáit, biztosan kimenjen-e a bokszba.

14 óra 55 perc – Q3
Elkezdődik a harmadik kvalifikációs szakasz!

A levezető körben aztán Hamilton és Maldonado kakaskodott össze, a brit nekiment a venezuelainak, alighanem a mért körben történt akció miatt. Nem volt szép aktus.

Az utolsó körben aztán Lewis Hamilton parádésan megelőzte a szintén gyors kört autózó Maldonadót, és bejött az első helyre. Később Fernando Alonso végzett az első helyen, mögötte Hamilton, Vettel, Webber, Algersuari, Petrov, Rosberg, Senna, Perez és Massa jutott tovább.

Kiesett viszont Jenson Button, aki a végén már nem ment ki még egy gyors körre, hiba volt a részéről. Nem folytathatta tovább Kovalainen, Maldonado, Kobajasi, Buemi, Barrichello és Sutil sem.

Sebastian Buemi átveszi a vezetést, majd Alonso került az élre, mert a pálya egyik részén kisütött a nap. Sorra adják át a vezető pozíciót egymásnak a versenyzők.

Most aztán nagy a forgalom a pályán, mindenki igyekszik… Az eső is.

14 óra 39 perc:  Folytatódik a második szakasz! Mindenki kijön még a hátralévő hat percre.

Webber, Vettel, Button, Hamilton, Sutil, Rosberg, Massa, Buemi, Petrov, Algersuari, Alonso, Perez, Senna, Barrichello, Kobajasi, Maldonado, Kovalainen a sorrend a kényszerű pauza alatt. Ezt azt jelenti, Alonso nem áll továbbjutó helyen! És esik az eső…

MEGSZAKÍTJÁK AZ IDŐMÉRŐT 6 ÉS FÉL PERCCEL A MÁSODIK SZAKASZ VÉGE ELŐTT. Túl sok a törmelék Sutil autója miatt.

8 perccel a vége előtt sárga zászló: Adrian Sutil a pálya szélén. Annyira nem tört össze a Force-India, de azért lesz mit dolgozni rajta.

Algersuarié az első mért kör, de Button aztán élre áll. Nem sokéig, mert Sebastian Vettel 9 és fél perccel a szakasz vége előtt listavezető lesz.

Már két nappal ezelőtt jelezték a meteorológusok, hogy esős hétvége várható Spában,

Elindult a második szakasz. Tavaly Mark Webber nyerte meg a Belga Nagydíj időmérőjét. Bruno Senna és Fernando Alonso jött ki elsőként.

14 óra 25 perc – Q2
Kezdődik a második kvalifikációs szakasz!

A szakasz utolsó percében újra eleredt az eső, így nem volt esély az idők javítására. Button-Webber-Hamilton-Vettel-Alonso-Buemi-Senna lett a sorrend a végén. Kiesett Michael Schumacher, Glock, Ricciardo, Liuzzi, D’ambrosio és Trulli. A legvégén aztán csattant az ostor: Heiki Kovalainen vízen járt és végül bejött a 16. helyre. ezzel kiejtette Paul Di Restát.

Sőt, Ricciardo, Liuzzi és – a hazai pályán szereplő – D’ambrosio a 107 százalékos határon kívül maradt. Kérdés, indulhatnak-e holnap a versenyen.

Hamilton és Button odapörkölt, átvették a vezetést.

Webber tovább javít az idején, nagyon jól megy a hétvégén az ausztrál pilóta, beállni látszik az erősorrend, a kiesőhelyeken is a gyenge csapatok versenyzői állnak, igaz, többen is a 107 százalékos határon kívül állnak – 7 és fél perc van hátra.

Felipe Massa rádiója szerint 5 perc múlva újra esni fog az eső a pályán – eközben Jenson Button feljött a 2. helyre.

12 perccel az első szakasz vége előtt Webber és Vettel a mezőny élére áll, majd a Force Indiák is bekezdenek, Sutil és Di Resta a harmadik-negyedik.

Lewis Hamilton 2:09.506-tal átvette a vezetést, mögötte Algersuari és a Heidfeld helyett a Renault-val versenyző Bruno Senna a harmadik. A Toro Rossók kiválóan futnak!

Az első mért időt Algersuari autózta, de Buemi rögtön megelőzte, a sárga zászló megszűnt 15 perccel az első szakasz vége előtt.

MICHAEL SCHUMACHER kicsúszott, egy egyenes szakaszon csapta oda az autóját a falhoz. Három percig tartott a jubiláló Schmi edzése – mindez azt jelenti, hogy alighanem a 24. helyről indul majd a holnapi versenyen.

“Rain is comig, rain is coming” – mondta a rádió Jamie Algersuarinak, így mindenki kijött az aszfaltra, hogy még félszárazon fusson egy gyors kört.

Már el is állt az eső, percek alatt változik a helyzet. Sebastian Buemi hajtott ki először a boxutcából.

14 óra – Q1
Elkezdődik az első kvalifikációs szakasz!


Hamarosan kezdődik
a Forma-1-es Belga Nagydíj időmérő edzése. A versenyzőket szakadó eső várja!

A Forma-1-es hétvége Belgiumban Michael Schumacherről szól, még akkor is, ha a győzelemre, netán a pole pozícióra vajmi kevés esélye van. Ugyanakkor a hétszeres német világbajnok ezen a hétvégén ünnepli 20. születésnapját, már ami a száguldó cirkuszban eltöltöt évek számát jelenti.

Senki korábban nem volt képes ilyen bravúrra, hogy két évtizedig versenyezzen a legrangosabb sorozatban. Ami a mai csillagokat illeti: az első szabadedzést éppen Schumacher nyerte, de csak azért, mert még szárazon autókázott az aszfalton, Rosberggel egyetemben. Button-Vettel-Hamilton volt a későbbi sorrend.

A második szabadedzésen Webber, Alonso, Button, Hamilton végzett az első négy helyen, míg a harmadik tréningen az akkor már a szerződését a Red Bullal meghosszabbító Mark Webber végzett az első helyen, Lewis Hamilton és Jamie Algersuari előtt, a Toro Rosso pilótájának szereplése meglepő volt.

A hivatalos időmérő edzés szombaton 14 órakor kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik